2007. október 8. 11:39

Magyarországon kiterjedt mértékben van jelen a szürke- és a feketegazdaság, amelyből a GDP 20 százalékának megfelelő, nagyjából három-ötezer milliárd forint adózatlan jövedelem származik - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az APEH eddigi legnagyobb, több mint háromezer fő részvételével rendezett munkaértekezletén, ahol egyebek között a hatóság jövő évi feladatairól szóltak. Mfor.hu beszámoló.

Az induló vállalkozásokat is ellenőrzik

Hazánkban elképesztően nagy mértékű jövedelem képződik a szürke- és feketegazdaságban, több mint amennyit az állam költ az oktatásra, vagy amennyivel támogatják az önkormányzatokat - közölte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az APEH hétfői, nagyszabású országos munkaértekezletén.

A kormányfő hozzátette, hogy a gazdaság kifehérítéséből származó összegeket elsősorban az oktatás és a kultúra támogatására, illetve az adóterhek mérséklésére kívánják fordítani. Kifejtette: ez utóbbi cél elérésében nem jó megoldás az adókulcsok csökkentése, hiszen az a legtöbb esetben az adó- és járulékbevétel csökkenését vonja maga után. Szerinte először a kifehérítéssel kell többletjövedelemhez jutni, és utána lehet azon gondolkodni, miként lehet mérsékelni az adóterheket.

Gyurcsány Ferenc szólt arról is, hogy 2008. január 31-ig javaslatot nyújtanak be az adórendszer átfogó korszerűsítésére, amelyhez az APEH vezetőitől, munkatársaitól is várnak javaslatokat.

További lépések a feketegazdaság visszaszorítására

A miniszterelnök ismertette azokat a feladatokat, amelyekkel tovább szeretnék csökkenteni az adóelkerülés mértékét. Ezek közé tartozik a fordított adózás lehetősége, vagyis amikor a terméket beszerző, a szolgáltatást igénybe vevő fizeti az ÁFÁ-t; a vállalkozói láncoknál az egyetemleges adókötelezettség bevezetése; a közterhek becslésének a lehetősége például be nem jelentett alkalmazottak foglalkoztatása esetében; induló vállalkozások fokozott ellenőrzése (ezeknek az egyötödénél terveznek vizsgálatokat tartani kockázatelemzéssel kiválasztva).

Az APEH első számú feladata nem önmagában az ellenőrzés és a szankcionálás - mondta Gyurcsány Ferenc. Szerinte az adóhivatal munkatársainak a feladatai közé tartozik, hogy segítsenek az adótudatosság kultúrájának kialakításában, és megfelelő tájékoztatást nyújtva a polgároknak legyenek az ő tanácsadóik.

Az elmúlt kilenc hónapban közel kilencezer vagyonosodási vizsgálatot folytattak le, amely során 34 milliárd forint feltáratlan adójövedelemre bukkantak. Ez kétszerese a központ költségvetés sporttámogatásának és nagyjából megegyezik egy magyarországi nagyváros éves költségvetési összegével. A hivatal jövőre várhatóan tovább folytatja az ilyen típusú ellenőrzéseket.

Ötvenmilliárdos többletjövedelem

A gazdaság kifehérítése érdekében másfél éve elindított átalakítás következtében ötvenmilliárd forint többletbevételhez jutott a költségvetés - közölte Veres János pénzügyminiszter az APEH rendezvényén. Hozzátette: 2006-ban közel négyszázezerrel nőtt az adófizetők száma az előző évhez képest.

Szólt arról is, hogy nagyarányú informatikai fejlesztések valósultak meg az adóhivatalnál. Ez év februártól elindult az elektronikus bevallás, 2008. január 1-től pedig megvalósul a nullás adóigazolás elektronikus elérése.

Veres János kiemelte: a jövőben el kell kerülni azt a látszatot, hogy csupán a legális gazdasági szereplők ellen lép fel az APEH. Így az adóhivatal munkatársainak fokozottan kell ellenőrizni a féllegális és az illegális tevékenységet folytatókat, és ennek hangot is kell adni. Nagyszabású ellenőrzésekre van szükség azokon a területeken is, ahol nem Magyarországon gyártott, általában alacsony minőségű, sokszor nem adózott termékekkel kereskednek - fűzte hozzá.

A minimum adóalapot vizsgálják

Az APEH az állam adójellegű bevételeinek 82 százalékának beszedésében vett részt, amely több mint hétezer milliárd forintot jelent - emlékeztetett Szikora János, az adóhivatal elnöke. Felhívta a figyelmet arra, hogy az APEH által kezelt bevétel egy év alatt hatalmas növekedést ért el: míg a múlt év első három negyedévében ez több mint 4900 milliárd forintot tett ki, idén ez az összeg már meghaladta a hatezer milliárd forintot.

A társaságok, egyéni vállalkozók minimum adóalap vizsgálata jövőre igen jelentős szerepet kap az adóhivatal tevékenységében, főként a jövedelem típusú adókat fogják nagy számban ellenőrizni, mondta el az adóhivatal elnöke.

A rendezvényen többször szó esett arról, hogy az adóhivatalnál 1715 fős létszámbővítésbe kezdtek, amelynek a fele már idén megvalósul, a további felvételekre pedig a jövő évben kerül sor. Az alkalmazotti létszám bővítésére a forrást a költségvetési tartalékból biztosítják. Ezzel a hivatal működésének hatékonyságát kívánják növelni elsősorban a gazdaság további kifehérítésének érdekében.

Kovács Zita

Menedzsment Fórum 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.