Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A legnagyobb súlyú megyék ipara igencsak gyászosan szerepelt júliusban.

Jász-Nagykun-Szolnok (-22,9%), Győr-Moson-Sopron (-16,5%) és Fejér megye (-10,3%) ipari teljesítménye is kétszámjegyű csökkenést mutatott idén júliusban, derült ki a KSH legfrissebb adatsorából. A három megyén kívül még Pest (-8,2%), Csongrád (-6,3%), Bács-Kiskun (-5,8%) és Budapest (-5,2%) is az országos átlag alatt szerepelt. Ez ugyan az ország 19 megyéjéből mindössze 6, valamint a főváros, ugyanakkor nagy ipari súlyuk miatt jelentősen lehúzták az országos átlagot. Budapest és a fenti hat megye ugyanis a teljes júliusi ipari termelésnek az 55 százalékát adja.

Így hiába nőtt nyolc megyében is, ráadásul négyben 10 százalék feletti mértékben az ipar a középső nyári hónapban, az országos statisztika, ahogy a KSH első jelentéséből is kitűnt, kiábrándító lett. A nyers adatok 4,7, a naptárhatástól megtisztítottak 0,1 százalék éves visszaesést mutatnak, míg havi összevetésben 0,4 százalékos mínuszt láthatunk. Az éves adatsorban a júliusi volumenindex sorrendben immár másodjára, míg a havi statisztikában megszakítás nélkül harmadjára lett mínuszos.

Ha az alágak szerint vizsgáljuk az adatokat, akkor azt láthatjuk, hogy az ipar közel harmadát adó járműgyártás 8,5, a bő tizedét biztosító élelmiszer, ital, dohány-termékek gyártása pedig 6,6 százalékkal esett vissza. Az ipar legalább 5 százalékát adó alágai közül még további három teljesítménye csökkent, és mindössze kettő tudott növekedni, a számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártása 4,8, illetve a gép, gépi berendezések gyártása 2,1 százalékkal bővült.

A közeljövő várható teljesítménye szempontjából rossz előjel, hogy a statisztikai hivatal által megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 5,2 százalékkal csökkent, ezen belül az új belföldi rendeléseké 6,3, míg az új exportrendeléseké 5,1-gyel esett vissza. Ugyanakkor az összes rendelésállomány még szerencsére 4,0 százalékkal még meghaladja a tavaly júliusit.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.