2p

A legnagyobb súlyú megyék ipara igencsak gyászosan szerepelt júliusban.

Jász-Nagykun-Szolnok (-22,9%), Győr-Moson-Sopron (-16,5%) és Fejér megye (-10,3%) ipari teljesítménye is kétszámjegyű csökkenést mutatott idén júliusban, derült ki a KSH legfrissebb adatsorából. A három megyén kívül még Pest (-8,2%), Csongrád (-6,3%), Bács-Kiskun (-5,8%) és Budapest (-5,2%) is az országos átlag alatt szerepelt. Ez ugyan az ország 19 megyéjéből mindössze 6, valamint a főváros, ugyanakkor nagy ipari súlyuk miatt jelentősen lehúzták az országos átlagot. Budapest és a fenti hat megye ugyanis a teljes júliusi ipari termelésnek az 55 százalékát adja.

Így hiába nőtt nyolc megyében is, ráadásul négyben 10 százalék feletti mértékben az ipar a középső nyári hónapban, az országos statisztika, ahogy a KSH első jelentéséből is kitűnt, kiábrándító lett. A nyers adatok 4,7, a naptárhatástól megtisztítottak 0,1 százalék éves visszaesést mutatnak, míg havi összevetésben 0,4 százalékos mínuszt láthatunk. Az éves adatsorban a júliusi volumenindex sorrendben immár másodjára, míg a havi statisztikában megszakítás nélkül harmadjára lett mínuszos.

Ha az alágak szerint vizsgáljuk az adatokat, akkor azt láthatjuk, hogy az ipar közel harmadát adó járműgyártás 8,5, a bő tizedét biztosító élelmiszer, ital, dohány-termékek gyártása pedig 6,6 százalékkal esett vissza. Az ipar legalább 5 százalékát adó alágai közül még további három teljesítménye csökkent, és mindössze kettő tudott növekedni, a számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártása 4,8, illetve a gép, gépi berendezések gyártása 2,1 százalékkal bővült.

A közeljövő várható teljesítménye szempontjából rossz előjel, hogy a statisztikai hivatal által megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 5,2 százalékkal csökkent, ezen belül az új belföldi rendeléseké 6,3, míg az új exportrendeléseké 5,1-gyel esett vissza. Ugyanakkor az összes rendelésállomány még szerencsére 4,0 százalékkal még meghaladja a tavaly júliusit.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!