3p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		

Tállai András a Magyar Időknek azzal dicsekedett, hogy az elmúlt évben több mint 260 milliárd forintot tett ki a behajtási bevétel, és ez az adóhivatal új módszerének tudható be.

Ha Tállai András nem tévedett, akkor saját magát buktatta le, ez a szám ugyanis inkább az adóbehajtás hatékonyságának romlását jelzi: 2015-ben még 149 milliárd forinttal többet tudott beszedni ilyen címen, mint tavaly - írja a Magyar Nemzet.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) évkönyvében található adatokból az is kiderül, ilyen alacsony számot utoljára 2007-ben produkált az adóhatóság, amikor alig valamivel haladta csak meg a 260 milliárdot a végrehajtási bevétel.

Frissítés: A gazdasági tárca a fenti hírrel kapcsolatban a következőket kérte közzétenni a "hiteles tájékoztatás" jegyében:

"A 2016-ban átalakított NAV célja az adózók segítése, támogatása. A hatóság maximális szigorával csak az adócsalást, adóelkerülést üzletszerűen űzőknek kell számolniuk.

Ez a szolgáltató szemlélet érvényesül a végrehajtásban is. Míg  2015-ben a NAV a fizetési határidő napján azonnal indította a végrehajtást, és inkasszálta a vállalkozás bankszámláját, addig  az új NAV a pár napos késedelemmel fizető vállalkozásokat, magánszemélyeket először figyelmezteti. A cél nem az, hogy a végrehajtási statisztika számai évről-évre növekedjenek. A költségvetési bevételek is úgy növekedhetnek hosszú távon, ha egy indokolatlan, azonnali végrehajtás nem lehetetleníti el a vállalkozást.

Az érintett vállalkozások pozitív visszajelzése mellett a költségvetési bevételek nagysága is igazolja azt, hogy sokkal hatékonyabb és eredményesebb az átalakított, ügyfélbarát NAV. 2016-ban - többek között az új szemléletű, önkéntes befizetés ösztönzését célul tűző végrehajtásnak köszönhetően - az elvártnál is 31 milliárddal több bevételt hozott az adóhivatal.  Az új, szolgáltató szemlélettel 2016-ban 456 milliárddal több bevételt hozott a NAV, mint az azonnali és jellemzően maximális büntetést kiszabó 2015-os évben. Az adóbevételek növekedésében vitathatatlan szerepe van az adózói morál javulásának, amelyet a NAV az idén még tovább szeretne fejleszteni a támogató ellenőrzésekkel, a nyújtott szolgáltatásokkal (pl. e-szja), illetve az önkéntes teljesítésre ösztönző végrehajtással." 

Most már csak az a kérdés, hogy milyen 260 milliárdról beszélt Tállai András, és ez milyen viszonyban áll az NGM által itt közölt számokkal, valamint igaz-e, hogy tavaly 149 milliárddal több érkezett be a behajtási bevételekből. Amint megtudjuk, megosztjuk önökkel.

mfor.hu 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.