<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Tállai András a Magyar Időknek azzal dicsekedett, hogy az elmúlt évben több mint 260 milliárd forintot tett ki a behajtási bevétel, és ez az adóhivatal új módszerének tudható be.

Ha Tállai András nem tévedett, akkor saját magát buktatta le, ez a szám ugyanis inkább az adóbehajtás hatékonyságának romlását jelzi: 2015-ben még 149 milliárd forinttal többet tudott beszedni ilyen címen, mint tavaly - írja a Magyar Nemzet.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) évkönyvében található adatokból az is kiderül, ilyen alacsony számot utoljára 2007-ben produkált az adóhatóság, amikor alig valamivel haladta csak meg a 260 milliárdot a végrehajtási bevétel.

Frissítés: A gazdasági tárca a fenti hírrel kapcsolatban a következőket kérte közzétenni a "hiteles tájékoztatás" jegyében:

"A 2016-ban átalakított NAV célja az adózók segítése, támogatása. A hatóság maximális szigorával csak az adócsalást, adóelkerülést üzletszerűen űzőknek kell számolniuk.

Ez a szolgáltató szemlélet érvényesül a végrehajtásban is. Míg  2015-ben a NAV a fizetési határidő napján azonnal indította a végrehajtást, és inkasszálta a vállalkozás bankszámláját, addig  az új NAV a pár napos késedelemmel fizető vállalkozásokat, magánszemélyeket először figyelmezteti. A cél nem az, hogy a végrehajtási statisztika számai évről-évre növekedjenek. A költségvetési bevételek is úgy növekedhetnek hosszú távon, ha egy indokolatlan, azonnali végrehajtás nem lehetetleníti el a vállalkozást.

Az érintett vállalkozások pozitív visszajelzése mellett a költségvetési bevételek nagysága is igazolja azt, hogy sokkal hatékonyabb és eredményesebb az átalakított, ügyfélbarát NAV. 2016-ban - többek között az új szemléletű, önkéntes befizetés ösztönzését célul tűző végrehajtásnak köszönhetően - az elvártnál is 31 milliárddal több bevételt hozott az adóhivatal.  Az új, szolgáltató szemlélettel 2016-ban 456 milliárddal több bevételt hozott a NAV, mint az azonnali és jellemzően maximális büntetést kiszabó 2015-os évben. Az adóbevételek növekedésében vitathatatlan szerepe van az adózói morál javulásának, amelyet a NAV az idén még tovább szeretne fejleszteni a támogató ellenőrzésekkel, a nyújtott szolgáltatásokkal (pl. e-szja), illetve az önkéntes teljesítésre ösztönző végrehajtással." 

Most már csak az a kérdés, hogy milyen 260 milliárdról beszélt Tállai András, és ez milyen viszonyban áll az NGM által itt közölt számokkal, valamint igaz-e, hogy tavaly 149 milliárddal több érkezett be a behajtási bevételekből. Amint megtudjuk, megosztjuk önökkel.

mfor.hu