Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Több mint 800 lehetséges gazdag ügyfelet vont vizsgálat alá az ausztrál adóhivatal (ATO) azt követően, hogy egy panamai ügyvédi irodából offshore cégek adatai szivárogtak ki - jelentették be hétfőn Sydneyben.

A Süddeutsche Zeitung című német lapnak több százezer offshore cég titkos adatát szivárogtatta ki egy titkos forrás a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodától, amely névtelen offshore vállalatokat kezel ügyfelei számára a világ számos részén. Ezekkel a cégekkel a tulajdonosok feltételezhetően el tudják rejteni üzleti tevékenységüket, vagyonukat.

A kiszivárogtatott iratokat és más dokumentumokat a német lap az oknyomozó újságírókat tömörítő nemzetközi szervezettel (International Consortium of Investigative Journalists) közösen dolgozta fel, neves nemzetközi lapok több száz újságírójának közreműködésével.

Korábban: Panamai ígéretet tett az offshore botrány felderítésére

Az ATO a Reuters hírügynökséghez eljuttatott elektronikus levelében azt közölte, hogy mintegy 800 egyéni adófizetőt azonosítottak, ebből 120-at egy hongkongi offshore szolgáltatóhoz kapcsoltak. Az adóhivatal nem nevezte meg a hongkongi céget. Michael Cranston, az ATO helyettes vezetője közölte, hogy hivatala együttműködik az ausztrál szövetségi rendőrséggel, a nyomozóhivatallal, valamint a pénzmosás elleni hatósággal (AUSTRAC), hogy összesítsék a panamai dokumentumokban lévő adatokat.

Cranston kiemelte, hogy egyes eseteket a komoly pénzügyi bűnügyeket feltáró különleges hatósághoz utalnak. Hozzátette: "az adófizetők nem számíthatnak arra, hogy ezek a titkos egyezségek rejtve maradnak, lépni fogunk minden egyes információ ügyében, amelyet eljuttattak hozzánk".

Új-Zélandon az adóhatóság szintén azon dolgozik, hogy a részletekkel együtt megtudja, mely ottani adóalanyokat érinthetnek a Mossack Fonseca iroda által közvetített ügyletek - mondta John Cash adóügyi vezető.

Az Australian Financial Review című lap úgy értesült, hogy az új-zélandi jogszabályok lehetővé tették a Mossack Fonseca ügyvédi irodának vagyonkezelői alapok létrehozását a szigetországban, és ezekben kétes eredetű vagyonokat helyezhettek el. Andrew Little, az ellenzéki Munkáspárt elnöke felszólította John Key kormányfőt: igyekezzen tisztán kikerülni abból, hogy Új-Zéland kezd a gazdag külföldi befektetők menedékévé válni, ahol gazdagságukat titkos vagyonkezelői számlákon elrejthetik.

Michael Woodhouse adóügyi miniszter kijelentette: "nem adóztatjuk meg a külföldiek által külföldön megkeresett jövedelmét". Hozzátette ugyanakkor, hogy "Új-Zélandon szigorúak az adószabályok, céljuk pedig információcsere révén feltárni és megakadályozni az adóelkerülést".

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.