TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2016. április 4. 08:19

Több mint 800 lehetséges gazdag ügyfelet vont vizsgálat alá az ausztrál adóhivatal (ATO) azt követően, hogy egy panamai ügyvédi irodából offshore cégek adatai szivárogtak ki - jelentették be hétfőn Sydneyben.

A Süddeutsche Zeitung című német lapnak több százezer offshore cég titkos adatát szivárogtatta ki egy titkos forrás a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodától, amely névtelen offshore vállalatokat kezel ügyfelei számára a világ számos részén. Ezekkel a cégekkel a tulajdonosok feltételezhetően el tudják rejteni üzleti tevékenységüket, vagyonukat.

A kiszivárogtatott iratokat és más dokumentumokat a német lap az oknyomozó újságírókat tömörítő nemzetközi szervezettel (International Consortium of Investigative Journalists) közösen dolgozta fel, neves nemzetközi lapok több száz újságírójának közreműködésével.

Korábban: Panamai ígéretet tett az offshore botrány felderítésére

Az ATO a Reuters hírügynökséghez eljuttatott elektronikus levelében azt közölte, hogy mintegy 800 egyéni adófizetőt azonosítottak, ebből 120-at egy hongkongi offshore szolgáltatóhoz kapcsoltak. Az adóhivatal nem nevezte meg a hongkongi céget. Michael Cranston, az ATO helyettes vezetője közölte, hogy hivatala együttműködik az ausztrál szövetségi rendőrséggel, a nyomozóhivatallal, valamint a pénzmosás elleni hatósággal (AUSTRAC), hogy összesítsék a panamai dokumentumokban lévő adatokat.

Cranston kiemelte, hogy egyes eseteket a komoly pénzügyi bűnügyeket feltáró különleges hatósághoz utalnak. Hozzátette: "az adófizetők nem számíthatnak arra, hogy ezek a titkos egyezségek rejtve maradnak, lépni fogunk minden egyes információ ügyében, amelyet eljuttattak hozzánk".

Új-Zélandon az adóhatóság szintén azon dolgozik, hogy a részletekkel együtt megtudja, mely ottani adóalanyokat érinthetnek a Mossack Fonseca iroda által közvetített ügyletek - mondta John Cash adóügyi vezető.

Az Australian Financial Review című lap úgy értesült, hogy az új-zélandi jogszabályok lehetővé tették a Mossack Fonseca ügyvédi irodának vagyonkezelői alapok létrehozását a szigetországban, és ezekben kétes eredetű vagyonokat helyezhettek el. Andrew Little, az ellenzéki Munkáspárt elnöke felszólította John Key kormányfőt: igyekezzen tisztán kikerülni abból, hogy Új-Zéland kezd a gazdag külföldi befektetők menedékévé válni, ahol gazdagságukat titkos vagyonkezelői számlákon elrejthetik.

Michael Woodhouse adóügyi miniszter kijelentette: "nem adóztatjuk meg a külföldiek által külföldön megkeresett jövedelmét". Hozzátette ugyanakkor, hogy "Új-Zélandon szigorúak az adószabályok, céljuk pedig információcsere révén feltárni és megakadályozni az adóelkerülést".

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.