2p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A kormány törlesztette a Valutaalapnál lévő még fennmaradt hitelét. Az IMF meghatározása alapján 3 devizanemben: dollárban, euróban és angol fontban egyenlítette ki tartozását a magyar állam - számol be a nemzetgazdasági tárca közleménye.

A végtörlesztéshez 1,1 milliárd dollárt, 500 millió eurót és 260 millió fontot utalt át az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK), amelyre a fedezet, az IMF-hitel fel nem használt részéből, a februári eleji dollárkötvény kibocsátásból és a Prémium Euró Magyar Államkötvényből befolyt összegből rendelkezésre állt, így pótlólagos kötvénykibocsátásra nem volt szükség - írja közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A kormány döntése alapján 2013. augusztus 12-én Magyarország előtörlesztette a Nemzetközi Valutaalappal szemben még fennálló 1,9 milliárd SDR (2,15 milliárd EUR) összegű hitelét. Ebből az összegből 1,8 milliárd EUR 2013-ban, mintegy 300 millió EUR pedig 2014. első negyedévében, a fennmaradó minimális összeg 2014. harmadik negyedévéig járt volna le. A korábbi kötvénykibocsátás, továbbá a hitelpiaci válság hatására kiépített kormányzati tartalék együttes összege lehetővé tette az IMF hitel teljes összegének előtörlesztését.

Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyekért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy tavaly és idén is sikerült a piacról finanszírozni a költségvetést, így nincs szükség finanszírozási oldalról az IMF-re. Jelentős siker, hogy a pénzügyi válság ellenére a magyar kormány az elmúlt három évben el tudott idáig jutni, törleszti a 2008-ban az előző kormány által felvett hitelt és még jelentős tartalékai is maradnak. Ez azt jelenti, helyes irányba indultunk el. Az előtörlesztéssel mintegy 3,5 milliárd forint kamatköltséget takarított meg az ország.

Az előtörlesztéshez rendelkezésre állt a fedezet, amelyet több forrásból biztosított a tárca oly módon, hogy a költségvetés számára létrehozott biztonsági tartalék megmaradt.

A Magyar Nemzeti Bank néhány nappal korábban, augusztus 6-án fizette vissza a fennmaradt kötelezettségét az IMF-nek. Számszerűen 632,25 millió SDR-t, mintegy 721 millió eurót fizetett vissza.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!