2007. október 8. 08:09

Az éves szeptemberi magyarországi infláció több százalékpontos zuhanására számítanak a hét második felében esedékes adatsorról kiadott első előrejelzéseikben vezető londoni befektetési házak, azzal együtt is, hogy értékeléseik szerint a térséget évtizedek óta nem látott élelmiszerár-sokk érte.

A Merrill Lynch bankcsoport londoni befektetési és elemző részlegének hétvégi felzárkózó piaci prognózisa szerint a következő hét "kiemelt jelentőségű" inflációs adatközlései között lesz a magyar, amely a kivételt jelenti majd a közép- és kelet-európai térség egészének meredeken emelkedő inflációs irányzatában.

200 bázispontos esést várnak

A ház azzal számol, hogy a szeptemberi éves fogyasztói inflációs ütem Magyarországon 6-6,5 százalék közötti szintre - várhatóan 6,3 százalékra - "omlik össze" az előző havi 8,3 százalék után, a rendkívül erős 12 havi bázishatások miatt. A költségvetési kiigazítás árhatásai ugyanis kezdenek elülni: tavaly szeptember és idén március között a hatóságiár-intézkedések és az indirekt adóemelési hatások 3-3,5 százalékponttal emelték az éves inflációs ütemeket, ezen belül csak tavaly szeptemberben 2-2,5 százalékkal, áll a Merrill Lynch londoni elemzésében. A cég szerint ennek alapján "elkerülhetetlen" a teljes kosárra számolt infláció meredek zuhanása.

Az elemzés hozzáteszi ugyanakkor, hogy jelentős bizonytalansági tényező az "élelmiszerár-sokk", amely a következő hónapokban meghatározó eleme lesz az inflációs dinamikának. A ház mindazonáltal az év végére 7,25 százalékig, 2008 végére 6,25 százalékig csökkenő MNB-alapkamatot valószínűsít.

Máshol is megugrottak az élelmiszerárak

A Merrill Lynch szerint a világgazdaság általában is az "utóbbi évtizedek egyik legnagyobb élelmiszerár-sokkját" éli éppen át. Ezt ugyan a dollárelszámolásra épülő gazdaságok az árfolyam-dinamika miatt jobban megérzik, mint az eurót használók, euróban és helyi valutákban számolva is azonban tényleges élelmiszerár-sokkról lehet beszélni, amely jelentősen emelheti az inflációs ütemeket az európai felzárkózó térség egészében.

A ház szerint a legnagyobb hatást elszenvedő térségi országok között lesz Románia, ahol már a szeptemberi éves infláció várhatóan 5,6 százalék lesz az előző havi 5 százalék és a két hónappal ezelőtti 4 százalék után, és a következő három hónapban 6 százalék fölé emelkednek a 12 havi ütemek.

Markánsan lassulhat a maginfláció

Hétvégi előrejelzésében a JP Morgan befektetési csoport londoni részlege is a szeptemberi magyarországi infláció meredek csökkenésére számít. A ház 6,2 százalékos éves ütemet valószínűsít, és különösen nagy inflációs csökkenést vár a kosár azon komponenseinek esetében - szolgáltatások, hatósági árak és feldolgozott élelmiszerek -, amelyeket a leginkább érintettek a tavalyi költségvetési intézkedések.

A JP Morgan szerint ugyanakkor valószínű, hogy a feldolgozatlan élelmiszerek erőteljes áremelkedése megakadályozta a vártnál még meredekebb szeptemberi inflációcsökkenést. A maginfláció azonban markánsan lassulni fog, ami indokolhat egy újabb, negyed százalékpontos kamatcsökkentést az MNB monetáris tanácsának október 29-ei ülésén, áll az előrejelzésben. A JP Morgan jelenleg azzal számol, hogy az MNB alapkamata 2008 márciusáig 6,50 százalékra csökken, és a jövő év végéig ezen a szinten marad.

MTI/Menedzsment Fórum 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.