<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Januártól lehet kötni tartós befektetési szerződést (tbsz), mely azért lehet vonzó az ügyfelek számára, mert nem kell havi fix összeget befizetni a számlára, illetve öt év után nem kell fizetni a 20 százalékos árfolyamnyereség adót. Az mfor.hu által megkérdezett szakember szerint komoly verseny lehet a piacon az ügyfelekért, várhatóan mindenki igyekszik majd minél nagyobb szeletet kihasítani az új tortából.

Eddig sokakat az rettentett el a hosszú távú befektetésektől, hogy a nyereséget 20 százalékos adó terhelte, most azonban a tbsz bevezetésével nekik is "fel van adva a labda", hiszen az adókedvezmény vonzó lehet - vélekedik Ugrai Péter, a Concorde Lakossági Üzletágának igazgatója.

Mostantól bárki nyithat számlát


A kormány tavaly év végén döntött arról, hogy a korábbi tervekkel ellentétben nem szünteti meg fokozatosan a nyugdíj előtakarékossági számla (nyesz) intézményét, sőt, januártól bevezetik a tartós befektetési szerződés fogalmát is hazánkban.

Bő egy hete már bárki nyithat tbsz-számlát, az egyetlen feltétel, hogy először legalább 25 ezer forintot el kell helyezni a számlán. "Ezt követően nem kell havi fix összeget befizetni, azaz lényegében akkor és annyit fizet be az ügyfél, amikor és amennyit akar" - vázolta fel kérdésünkre Ugrai Péter, a Concorde igazgatója.

Az egyetlen korlátozás, hogy a számla megnyitásakor döntenie kell az ügyfélnek, hogy bankbetétbe vagy értékpapírba akarja-e fektetni pénzét. A bankbetét biztonságosabb, viszont jóval kisebb hozamot lehet vele elérni, az értékpapír esetében viszont maga az ügyfél dönthet, hogy részvénybe, befektetési alapba vagy más eszközbe akarja tenni pénzét.

Az új konstrukció azért lehet vonzó az ügyfelek számára, mert három év után az eredeti 20 helyett csak 10 százalékos árfolyamnyereség adót kell majd fizetni, öt év után pedig egyáltalán nem kell adózni a hozam után.

"Fel van adva a labda az ügyfeleknek, mivel most egy kedvező konstrukcióval tudnak befektetni. Eddig sokak számára az adó volt a visszatartó erő, most a 20 százalékos adókedvezmény számukra is komoly ösztönző lehet" - vélekedik Ugrai Péter.

A Concorde szakembere szerint egyetlen komoly kritikával lehet illetni a tbsz-t: komoly adminisztratív terhekkel jár a számla megnyitása. "Az ügyfélnek gyakorlatilag minden évben új számlát kell nyitnia, így egy idő után már maga az ügyfél is csak nehezen tudja majd nyomon követni, hány tbsz-számlája van" - vélekedik a Concorde szakembere. Éppen ezért szerinte ezeket az adminisztratív akadályokat még lehetne finomítani, hogy még vonzóbb legyen a hosszútávú befektetési forma.

Már most sok az érdeklődő, komoly verseny indulhat

"Sok az érdeklődő, nálunk például egy hét alatt több számlát nyitottak, mint máskor egy hónap alatt" - beszélt az eddigi tapasztalatokról Ugrai Péter. A Concorde szakembere azt nem kívánta elárulni, hogy ez pontosan hány megnyitott számlát jelent az év eleje óta.

A befektetési cég igazgatója arra sem mondott konkrét számot, hogy a Concorde hány tbsz-számla megnyitását tűzte ki maga elé a következő hónapokra. "Minél több számlát akarunk nyitni, minél több ügyfelet szeretnénk kiszolgálni" - mondta a szakember.

Ugrai Péter szerint a következő hónapokban komoly versenyre kell felkészülni a tbsz-piacon, vélhetően minden bank és befektetési cég igyekszik majd minél nagyobb szeletet kihasítani az új tortából. Szerinte a verseny még nagyobb lehet, mint korábban a nyesz esetében.

Beke Károly

Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.