Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A nap globál-makró híre természetesen a kínai devizaleértékelés.

A jüan árfolyama rendkívül átpolitizált téma, és mindig nagyon óvatosan nyúltak hozzá a hatóságok. Ma reggel azonban hirtelen leértékelést jelentettek be, ami más devizákhoz képest nem nagy mozgás, mintegy 2% gyengülés, ám ezzel az árfolyam hirtelen 3-éves mélyponton találta magát:

http://www.wsj.com/articles/china-moves-to-devalue-the-yuan-1439258401

"China’s central bank devalued its tightly controlled currency, causing its biggest one-day loss in two decades"

Az amerikaiak éveken át azzal vádolták Kínát, hogy túl gyengén tartja a devizáját, és ezzel tisztességtelen versenyelőnyre tesz szert, és megmondták nekik, hogy ha nem értékeli fel a jüant, akkor védővámokat vetnek ki rájuk. Ennek hatására Kína szép lassan felértékelte a jüant az elmúlt években, olyannyira, hogy ez - figyelmbe véve fejlettségét már nem is annyira olcsó:

http://www.economist.com/content/big-mac-index
(lásd adjusted index)

Azonban a jüan nagyjából a dollárhoz van kötve, és mivel a jüan erősödött a dollárhoz, az elmúlt időszakban viszont a dollár erősödött mindenhez képest, ez azt eredményezte, hogy számos piacon a kínaiak nagyon versenyképtelenné váltak, devizájuk extrém módon felértékelődött partnereikkkel szemben. Az elmúlt 4 évben például a jüan a jenhez képest 60%-ot drágult, az euróhoz képest 20%-ot, az ausztrál dollárhoz képest 50%-ot.

Nyilvánvaló, hogy ez nagyon rosszul hatott a kínaiakra, de nem nagyon akartak és mertek tenni ez ellen semmit, félve az amerikaiak haragjától. Az, hogy most mégis megtették a leértékelés első lépését, nagyon jelentős tény. Ez ugyanis arra utal, hogy kimerítvén az összes többi lehetőséget, kénytelenek voltak a devizaleértékelés felé fordulni - bár nagyon nem akarják. A tőkeáramlások is megfordultak, és immáron kifelé megy a pénz Kínából, tehát piac okai is voltak, de egyben az exportőrök megtámogatásán keresztül a láthatóan egyre jobban lassuló gazdaságot is támasztani akarják ezzel a lépéssel.

Azt gondolom, hogy a leértékelés tehát arra utal, hogy nagy a baj Kínában, és minden aggodalmuk ellenére olyan fegyverhez nyúlnak, ami veszélyes lehet rájuk. Ez azonban most nem érdekli őket annyira: jobban félnek a gazdaság összeomlásától, mint az amerikaiak haragjától. Mindezek mellett azt gondolom, hogy a lépés egyelőre egyszeri, jellemző ugyanis Kínára, hogy ilyenkor pár hetet-hónapot várnak, hogy megvizsgálják a gazdasági-politikai következményeket, és csak ezután lépnek ismét.

A világgazdaság többi részének azért fontos ez a jelzés, mert arra utal, amit egyébként is tudunk: Kína erősen lassul, és ez visszahat szinte minden más országra. 2015 második féléve a kínai (és ebből következő) feltörekvő piaci recesszió miatt félelem, és a fejlett piaci hatások miatti aggodalommal telhet. Vigyázat, bukkanó!

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.