3p

Jogellenes lehet és adatvédelmi aggályokat is felvet az az utasítás, melyet több más sajtóorgánummal együtt lapunkhoz is eljuttattak, és amely szerint a tankerület arra szólította fel a tanárokat, gyűjtsék össze és juttassák el hozzájuk az október 5-én hiányzó diákok szülői vagy orvosi igazolásait. Kerestük a tankerületet, de cikkünk megjelenéséig hallgatásba burkolóztak.

Kinyomtatva, fénymásolva kéri a tankerület az október 5-én akár csak két óráról hiányzó diákok szülői vagy orvosi igazolását – értesültünk több, egymástól független forrásból is. A lapunkhoz eljuttatott levél – melyről a 168 Óra is ír – szerint a Belső-pesti Tankerületi Központ kéri ilyen formában a tiltakozó diákok listáját.

Bár a 168 Óra által közzétett levél szó szerint megegyezik azzal, amit lapunk is megkapott, megkérdeztük az illetékes Belső-pesti Tankerületi Központot annak hitelességéről. Arra is kíváncsiak voltunk,

milyen jogszabályhely alapján gyűjtik ezeket az adatokat, valamint hogy például az orvosi igazoláson szereplő adatok összegyűjtését adatvédelmi szempontból nem tartják-e aggályosnak.

Arra kértük a tankerületet, illetve annak szakmai vezetőjét, kora délutánig válaszoljon megkeresésünkre, ám erre mindeddig nem került sor. Amennyiben a későbbiekben mégis választ kapunk, azt természetesen közzétesszük.

Más források szerint azonban nem csak a Belső-pesti Tankerületi Központ listázza a tiltakozó diákokat. A HVG a témára rálátó forrására hivatkozva azt írja, „a tankerületi központok (…) utasítást kaptak”, hogy listázzák az összes diákot, akik nem mentek, vagy akik egyáltalán nem is mennek szerdán be az iskolába. Ez pedig arra utal, nem a tankerületi vezetők, hanem azok felettesei döntöttek a valószínűleg jogsértő adatgyűjtésről. Mint a portál megjegyzi, tudnak olyan hatszáz diákot oktató intézményről, ahol ma reggel mindössze ötven nebuló jelent meg az oktatáson.

Jogellenes lehet és adatgyűjtési szempontból is aggályos a tiltakozó diákok listázása (Fotó: Dobos Zoltán / Mfor)
Jogellenes lehet és adatgyűjtési szempontból is aggályos a tiltakozó diákok listázása (Fotó: Dobos Zoltán / Mfor)

Október 5-e a pedagógusok világnapja (mely nem összetévesztendő a június első vasárnapján ünnepelt pedagógusnappal), az erre a napra készített összeállításunkat itt olvashatják:

A tüntetéssorozatról készült első beszámolónkat itt tekinthetik meg:

A demonstráció résztvevői a fővárosi Madách téren a délelőtt folyamán flashmobot is rendeztek, melyről itt tudósítottunk:

A szolidaritás jegyében az orvosok ernyőszervezete is megszólalt:

A hivatalos állami hírügynökség azonban eddig egyetlen rövid hírben sem számolt be a szerda reggeli megmozdulásról:

Frissítés:

Cikkünk megjelenését követően a Belső-Pesti Tankerületi Központtól az alábbi kiigazítást küldte:

Minden köznevelési intézmény a saját házirendje szerint köteles a tanulói hiányzások rögzítését és igazolását naprakészen követni és kezelni.
A házirend nem lehet ellentétes a mindenkor érvényes jogszabályokkal. A Belső-Pesti Tankerületi Központ nem kért a mai napon sem külön eljárásban személyi adatokat tartalmazó adatszolgáltatást az iskolai hiányzások kapcsán a fenntartásában működő intézményektől. 
A Központ nem kérte sem a szülői, sem az orvosi igazolások beküldését sem. Azokban az intézményekben pedig, ahol a hiányzók magas száma miatt tanórák megtartása maradt el, ott pótlásokra lesz szükség.
 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!