TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2018. október 16. 05:39

Januártól 8 helyett 12 millió forint lesz az alanyi áfamentesség határa.

A héten elkészül az őszi adócsomag - mondta egy tegnapi rendezvényen az mfor tudósítójának Varga Mihály pénzügyminiszter. Azt is elárulta, hogy a csomag része lesz az alanyi áfamentesség 12 millió forintra emelése.

Négymillióval többet enged számlázni a törvény Négymillióval többet enged számlázni a törvény

A parlament nyáron elfogadta a 2019-es évi adószabályokat, de ahogy az lenni szokott, ősszel még sort kell keríteni kiigazításokra. Korábban erről azt mondta portálunknak a pénzügyminiszer, hogy az uniós jognak való megfelelés miatt van szükség egy újabb adómódosító benyújtására.

Ebbe a körbe illeszkedik az alanyi áfamentesség határának változása is, bár ezzel egészen a közelmúltig nem kalkulálhatott a kormány. Az mfor írt arról pár hete, hogy elég előrehaladott állapotban van a jelenleg 8 milliós határ emelésének uniós jóváhagyása, a bizottság támogatta a derogációs kérelmünket, elkészült a tanácsi határozat is, de az uniós pénzügyminiszterektől még hiányzott egy támogató döntés.

Ez nemrég megszületett, így elhárult az utolsó uniós akadály is a módosítás előtt, már csak egy magyar parlamenti megerősítés hiányzott. Akkor Varga Mihály feltételes módban nyilatkozott arról, hogy erre ezen az őszön sor kerülhet-e, de most megerősítette lapunknak, hogy ez a módosítás is része lesz a hamarosan a parlament elé kerülő csomagnak.

Ami azt jelenti, hogy 2019 januártól nem 8, hanem 12 millió forint éves bevételig számlázhatnak adómentesen, pontosabban áfa-alanyiság nélkül a vállalkozások. Ez sok százezer vállalkozásnak bővíti a bevételi lehetőségeit, azoknak, akiket eddig az áfa-alanyisággal járó adminisztráció tántorított el attól, hogy 8 millió fölé engedjék a bevételeiket. Persze van az az összeg, aminél ez már megéri, de a jövő évtől nem kell ezen morfondírozni, mert 12 millióig el lehet felejteni az áfázást annak, aki ezt választja.

A nagyszámú kisadózó vállalkozás is örömmel fogadhatja ezt a hírt, főleg, mert nekik a törvény 12 milliós éves bevételt enged már most is, csakhogy a 8 milliós áfamentes határ eddig korlátot szabott a keret maximális kihasználásának. Jövőre az áfamentességet választóknak nem lesz emiatt gondjuk, 12 millióig adhatnak számlát áfakötelezettség nélkül. 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.