<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Miután több mint 4-szeres áron kapják a gázt a kórházak, át kell írni a költségvetésüket. Ami nem függ össze a betegellátással, azt nem lehet kifizetni októberben.

A kórházakat is elérte a központi kifizetési korlátozás és a pénzügyi szigor. A Népszava cikke szerint a kórházak gazdasági vezetőinek csütörtök kora délután eligazítást tartottak, arról, hogy péntek délig újra kell tervezniük a 2023-as költségvetésüket, emellett október 31-ig a béreken felül csak a „betegellátással összefüggő”, tételesen engedélyeztetett számlákat fizethetik ki.

A lap információi szerint ez a gyakorlatban azt jelenti majd: ha esedékessé válik például egy gyógyszerszállítmány kifizetése, akkor az utalás előtt egy online felületen azt engedélyeztetni kell. Az intézményeknek meg is kell indokolniuk, valóban a betegellátással kapcsolatos a számla. Arra, hogy egy kórházban mi minősülhet nem betegellátással kapcsolatos kötelezettségnek, a lapot tájékoztató érintettek nemigen tudtak felelni - ilyen lehet talán az orvosi kongresszusokon való részvétel.

Az értekezleten azt is hangsúlyozták, ez a korlátozás nem azt jelenti, hogy nem lehet új rendeléseket indítani, az csak az október végéig esedékes kifizetésekről szól.

Ami a 2023-as költségvetés átírását illeti: a lap szerint erre részben azért lehet szükség, mert a lezárult a gázközbeszerzés - a 2021 végi árakat 4,2-vel kell szorozni.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.