<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az augusztus 31-i adatok szerint jelenleg 35,6 milliárd forint a kórházak adóssága, tehát 6,4 milliárd forinttal nőtt a júliusi adatok óta.

Az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szervek által jelentett lejárt tartozásállomány összege 2022. augusztus 31-én 59,3 milliárd forint, ebből 35,6 milliárd az egészségügyi intézményeknél halmozódott fel (beleértve a járó- és fekvőbeteg szakellátás intézményeit, valamint az egészségügyi ágazati háttérintézményeket). Ebből az állammal szemben fennálló tartozás 0,6 milliárd forint, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjaival szemben fennálló tartozás alacsonyabb, mint 0,1 milliárd, a szállítókkal-szolgáltatókkal szemben fennálló tartozás pedig 35,0 milliárd, amelyből 1,0 milliárd államháztartáson belülre irányul.

Az Észak-közép Budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelőnek van szinte mindig a legnagyobb adóssága. Fotó: Facebook
Az Észak-közép Budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelőnek van szinte mindig a legnagyobb adóssága. Fotó: Facebook

Az Orvostechnikai Szövetség főtitkára, Rásky László szerdán azt mondta az ATV Start műsorában, hogy az év végére a kórházak hátraléka elérheti majd az 50 milliárd forintot is. Ezért célszerű lenne negyedévente kifizetni a beszállítóknak a tartozásokat az éves kórházi konszolidáció helyett.

„Az egészségügyi államtitkár a minap egy konferencián azt mondta, hogy megvan bennük a szándék erre. De valahogy a politika mindig azt hiszi, hogy az egészségügyben vannak még tartalékok” – tette hozzá Rásky László.

Pusztai Erzsébet szerint ez a feltételezés sokkal inkább a pénzügyi oldalról érezhető azzal a metódussal, hogy ha nincs elég pénz az intézményeknél, akkor jobban takarékoskodnak.

„Csakhogy múlik az idő, és az évek bebizonyították, hogy ez nem igaz. Ebben a hozzáállásban is változás kell, nem is kicsi, hanem rendszerszintű, ám amíg a rendszer változatlan, addig lehetetlen” – tette hozzá az infektológus.

Rásky László és Pusztai Erzsébet arra is felhívták a figyelmet, hogy a kórházi adósságokon túl itt van a kórházi rezsi kérdése is, ami az energiaválság miatt igen fontos, de senki nem tud erről semmit, hogyan fogja az állam ezt megoldani. Állatólag annyi hangzott el szakmai berkekben, hogy a kérdést a Pénzügyminisztérium kezeli. És akkor az élelmiszerárak emelkedése kapcsán a kórházi étkeztetés drágulásáról még nem is beszéltünk.  

A tavaly nyár végén beharangozott teljesítményalapú finanszírozást a koronavírus ötödik hulláma elmosta, tehát tovább folytatódik az eddigi, sikeresnek nem nevezhető átalány-finanszírozás, amelyet számos egészségpolitikus illetett kritikával.

Az orvosképző egyetemek adósságai már egy éve nem kerülnek bele a kórházi adósságok állami összesítésébe, hiszen 2021 augusztusától alapítványi formában üzemelnek, így a náluk felgyülemlett adósság már nem látható.

Ebben az évben a következőképpen alakultak a kórházi adósságok:

 • Januárban 3,3 milliárd forint
 • Februárban 13 milliárd forint
 • Márciusban 16,1 milliárd forint
 • Áprilisban 20 milliárd forint
 • Májusban 22 milliárd forint
 • Júniusban 24,9 milliárd forint
 • Júliusban 29,2 milliárd forint
 • Augusztusban 35,6 milliárd forint

Legnagyobb adósok augusztusban:

(itt a TOP-5 sorrendje az elmúlt hónapban kísértetiesen ugyanez volt):

 1. Észak-Közép-Budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő: 2,94 milliárd forint
 2. Dél-pesti Centrumkórház-Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet: 2,11 milliárd forint
 3. Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet: 1,73 milliárd forint
 4. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet: 1,69 milliárd forint
 5. Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet: 1,4 milliárd forint

Legjobb adósok augusztusban:

 1. Állami Szívkórház – Balatonfüred, Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház: 0 forint
 2. Uzsoki Kórház, Szent Kozma és Damján Rehabilitációs Szakkórház és Gyógyfürdő, Deák Jenő Kórház: 6 millió forint
 3. Tüdőgyógyintézet – Törökbálint: 7 millió forint
 4. Karolina Kórház-Rendelőintézet: 12 millió forint
 5. Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház: 16 millió forint