TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. május 19. 16:25

Így viszont elbukják a tb-jogviszonyt is, szemben azokkal, akiket rendeleti úton mentesítettek az adófizetés alól.

Kérdést kapott a Pénzügyminisztérium egy parlamenti képviselőtől arról, hogy mi lesz azokkal a KATA szerint adózó vállalkozásokkal, amelyek kimaradtak a gazdaságvédelmi akciótervből, így nem élhetnek az adómentességgel március és június között. Nunkovics Tibor jobbikos képviselő ezek közé sorolja a kőműveseket, fotósokat, újságírókat (attól függően, hogy milyen teáor-szám szerint végzik a tevékenységüket - a szerk.), alpinistákat, fakitermelőket, a kézműves iparág szakmáit.

Tállai András Tállai András

Bekerültek viszont ebbe a körbe egyebek mellett a taxisok, fodrászok, előadó-művészek, testedzési szolgáltatást nyújtók, a szerencsejáték, fogadás tevékenységet űzők.

Tállai András miniszterhelyettes, parlamenti államtitkár válasza szerint a kormány eddig több mint 600 milliárd forintot költött védekezésre, a meghozott adóintézkedések több mint 300 milliárd forintot hagynak az adózóknál. Már közel 6000 vállalkozás élt a bértámogatással, amely több mint 72 ezer munkavállalót érintett.

Ami a katás vállalkozásokat illeti, az államtitkár szerint az átmeneti adómentesség "a súlyos gondokkal küzdő ágazatokat érinti, mintegy 26 szakmát". A válasza alapján a többiek nem nagyon reménykedhetnek abban, hogy bekerülnek ebbe a körbe: a miniszterhelyettes ugyanis arra hívja fel a figyelmet, hogy a magyar adórendszer számos kedvezményt biztosít többek között azoknak a katásoknak, akiket nem érint az átmeneti adómentesség.

A katások több mint 90 százaléka egyéni vállalkozó. Az egyéni vállalkozók pedig egy hónaptól két évig tartó időtartamra szüneteltethetik a tevékenységüket. Azon hónapban, amelyben egészében szünetel a tevékenység, a kisadózó mentesül a tételes adó megfizetése alól - írja (illetve tanácsolja) Tállai András.

Amennyiben pedig a kisadózónak van az adott hónapban bevétele, de az Európai Unió legalacsonyabb, vállalkozásokat terhelő közterhét (havi 50 ezer forintot alapesetben - a szerk.) sem tudja megfizetni, fizetéskönnyítési kérelemmel fordulhat az adóhivatalhoz, sőt, élhet a speciális fizetéskönnyítési lehetőséggel is - teszi hozzá a miniszterhelyettes.

Mfor-vélemény:

Egy lényeges különbség azonban kimaradt a minisztériumi tájékoztatásból: míg a veszélyhelyzetre tekintettel hozott döntés a katás vállalkozások adófizetési kötelezettségének felfüggesztéséről nem érinti a vállalkozások tb-jogviszonyát, addig a nem e szabály szerinti esetekben a tevékenység szüneteltetésének időszaka alatt a tb-jogviszony is szünetel. Nekik havonta 7710 forint egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetniük. Vagyis a kimaradók hátrányos helyzetbe kerülnek azokhoz képest, akikre vonatkozik a kormány rendelete. A katások száma egyébként megközelíti a 400 ezret.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.