2019. március 24. 10:30

A közmunka is velünk marad, amíg a Fidesz-KDNP van hatalmon - derül ki az EMMI államtitkárának szavaiból.

A kormány nem fogja végrehajtani az OECD ajánlásait - közölte Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára egy képviselői kérdésre pár nappal ezelőtt. Az államtitkár szavai alapján tehát a Nők 40 kedvezmény, a közmunkásprogram, illetve a gyes jogosultság szűkítése soha nem kerül napirendre, amíg ez a kormány van.

Örökre velünk marad Örökre velünk marad

A tárcának Korózs Lajos szocialista parlamenti képviselő tett fel kérdéseket nyugdíj témában. Nem ez az első alkalom, hogy a politikus kérdésekkel bombázza a minisztériumot, erre reflektálva Rétvári a válaszában listába szedve idézi a korábbi kérdéseket.

Az államtitkár amúgy nem áldozott sok időt a válaszadásra, az alábbiakat közölte a képviselővel:

"...Az Ön által citált OECD-jelentés arra tesz javaslatot, hogy töröljük el a Nők 40 kedvezménprogramot, a közmunka lehetőségét építsük le és szüntessük meg, illetve csökkentsük a gyes időszakát. A kormány ezekkel a javaslatokkal nem ért egyet, sosem fogja ezeket végrehajtani."

A Nők 40 program révén a 40 év munkaidőt elérő hölgyek a nyugdíjkorhatár betöltésétől függetlenül nyugdíjba vonulhatnak. Ezen belül legalább 32 év szolgálati időt kell szerezni, a többibe beszámít a gyermeknevelés. Nyugdíjszakértők szerint ez a kedvezmény azon túl, hogy sok nőt idő előtt kivesz a munkaerőpiacról, a nyugdíjkassza számára is nagy terhet jelent. A kormány álláspontja szerint viszont ennyi, munkában töltött év után megérdemlik a gyermeket is nevelő nők, hogy a korhatár előtt nyugdíjba vonulhassanak.

A közmunka program esetében a kritikák általában annak szólnak, hogy nem oldja meg a visszatérést az elsődleges munkaerőpiacra, ráadásul a megélhetéshez elégtelen jövedelmet biztosít a programban részt vevőknek. A kormány ebben az esetben azon a véleményen van, hogy a munka alapú társadalomban nincs helye a segélyeknek, és a leszakadó rétegek szocializációjában is segít a rendszeres napi elfoglaltság előírása a jövedelemért cserében.