Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Újabb részletek láttak napvilágot az idei évben elindítandó nyugdíjkötvényről. Ha valaki valóban az idős korára szeretne félretenni, akkor a befektetés kifejezetten vonzó lesz.

 

Tavaly ősz óta lehet tudni, hogy nagy dobásra készül a Pénzügyminisztérium támogatásával az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK). Novemberben jelentette be Varga Mihály, hogy már elkészültek az első tervek az állam nyugdíjpiacra történő belépéséhez. A pénzügyminiszter kifejtette: olyan nyugdíj-előtakarékossági kötvényt szeretnének majd kibocsátani, amelyet kicsit kedvezőbb hozamokkal tudnak a takarékoskodók nyugdíjas korukban visszaváltani, a járulékukat élvezni. A mostani nyugdíj-előtakarékossági számla (nyesz), az önkéntes nyugdíjpénztár és egyéb formák mellett lehetővé kellene tenni, hogy az államadósság-kezelés részévé váljon az ilyen típusú előtakarékosság, ilyen rendszerek máshol is működnek - tette hozzá akkor Varga Mihály.

Csak nyugdíjba vonuláskor lehetne majd hozzáférni
Csak nyugdíjba vonuláskor lehetne majd hozzáférni

Az azóta eltelt időszakban több részlet is napvilágot látott a tervezett befektetési eszközről. Február végén Barcza György, az ÁKK vezérigazgatója a Világgazdaságnak elárulta, a tervek szerint az a cél, hogy az embereket akár több évtizedes megtakarításra késztessék, amihez magasabb hozamra van szükség, mint az ötéves prémium-állampapíré. Emellett teljesen egyszerűvé kellene tenni a megoldást: aki jegyez, onnan kezdve mindig ugyanabba az állampapír-sorozatba fekteti majd a pénzét, és 65 éves korában fut majd ki - mondta el néhány hete Barcza György. Azt is megjegyezte, akár rendszeresen, akár esetenként vásárol valaki ilyen eszközt, a kamat automatikusan újrabefektetésre kerül. Az államkincstárnál kell számlát nyitni, a szolgáltatás ingyenes lesz. "Ennél olcsóbb, biztonságosabb, egyszerűbb nyugdíjtermék nem lesz" - mondta akkor az ÁKK vezetője.

Barcza György ma újabb részleteket osztott meg a nyugdíjkötvényről (nyugdíj-előtakarékossági kötvény) a Portfolio által rendezett Investment, Wealth and Savings (IWS) konferencián. Az ÁKK vezetője elárulta, hogy a nyugdíjkötvény kamata infláció + 1,7-3 százalék között lehet majd, havi 10-40 ezer forintot lehetne befektetni. Korábban ugyan felmerült, hogy akár 65 éves kor előtt is vehetnének majd ki pénzt ebből a befektetők, ma viszont Barcza azt mondta, hogy csak nyugdíjba vonuláskor lehet majd hozzáférni és a konstrukciót még az idén elindítanák. A szakember szerint  várhatóan lassú lesz az állomány felépülése, mert az emberek a hosszú távú befektetésekkel óvatosabban bánnak.Jöjjön el a 2019-es év egyik legizgalmasabb KKV-eseményére! Több mint 50 előadó és panelbeszélgetés-résztvevő 5 szekcióban! Hogyan tudják kihasználni a magyar KKV-k a digitalizációban rejlő lehetőségeket, és miből tudják ezt finanszírozni? A geopolitikai kihívások, a Brexit és a kereskedelmi háború tükrében mi vár a magyar KKV-kra?
Néhány név az előadók közül: MAGYAR LEVENTE - Külgazdasági és Külügyminisztérium, miniszterhelyettes - JAKAB LÁSZLÓ - Innovációs és Technológiai Minisztérium, miniszteri főtanácsadó - FÁBIÁN GERGELY - Magyar Nemzeti Bank, igazgató - WOLF LÁSZLÓ - OTP Bank, vezérigazgató-helyettes - JELASITY RADOVAN - Erste Bank, vezérigazgató - BALOG ÁDÁM - MKB Bank, elnök-vezérigazgató - HEGEDÜS ÉVA - Gránit Bank, elnök-vezérigazgató - BÚZA ÉVA - Garantiqa, vezérigazgató - RASKÓ GYÖRGY - agrárközgazdász - SALGÓ ANDRÁS - BMW Group Magyarország - FERNBACH ZOLTÁN - Mercedes-Benz Hungária Kft., Hálózatfejlesztési és tréning igazgató - LAUFER TAMÁS - IVSZ, elnök
*/

A fentiek alapján azonban könnyen lehet, hogy az ÁKK-vezér túl óvatos volt, hiszen ezekkel a kondíciókkal a kockázatmentes állampapír komoly konkurense lehet más nyugdíjcélú befektetéseknek. Az elmúlt időszakban az illetékesek azt hangoztatták, hogy ezt az eszközt nem a meglévő eszközök és intézmények (pénztárak, nyugdíjbiztosítás, NYESZ) konkurenciájának szánják, hanem attól a rendkívül magas készpénzállomány leépülését várnák. Ez egyébként nem is lenne ördögtől való, hiszen az év végén például 6000 milliárd forintot tartottak a magyarok a "párnacihában". Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke például egy őszi szakmai konferencián jelezte, hogy az így felhalmozódó összeg más, a gazdaság szempontjából előnyösebb megtakarítási formáktól von el számottevő forrásokat. A jegybanki vezető akkor azt említette, hogy kifejezetten örvendetes lenne, ha a lakosság a nála lévő összegből 2300 milliárdot állampapír-vásárlásra fordítaná.

Mfor.hu kommentár
Ismerve a hazai pénzügyi kultúra alacsony szintjét, továbbá figyelembe véve azt a tényt, hogy az állandó figyelmeztetések ellenére a lakossági befektetők rendre az előző évi hozamokat nézik, könnyen borítékolhatóan sokan fogják a meglévő befektetéseiket ide átcsoportosítani. A most ismertetett részletek alapján a nulla körüli kamatkörnyezetben kifejezetten vonzónak tűnik a tervezett kamatprémium. Ezt tetézheti a befektetők szemében, hogy a kockázatosabb nyugdíjcélú megtakarítási formák sem termeltek jól, így például tavaly az önkéntes nyugdíjpénztárak átlagos hozama negatív volt. A termék így véleményünk szerint sikeres lesz, a kérdés inkább az, hogy más befektetési formákra hogyan fog hatni, illetve mennyire befolyásolja akár pozitívan, akár negatívan a hazai pénzügyi tudatosságot.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.