3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Csúcsra járatják a Fülöp-szigeteki vendégmunkások ajánlgatását a magyarországi állásközvetítő cégek.

Azután, hogy a kormány egy 2021-es törvénymódosítással lényegesen egyszerűbbé tette más országok mellett a filippínó vendégmunkások hazai munkavállalását is, egyre több állásközvetítő cég ugrik rá arra a lehetőségre, hogy nagy számban hozza őket Magyarországra.

A Népszava összeállítása szerint az egyik ilyen cég például úgy ajánlgatja a fülöp-szigeteki munkavállalókat, hogy honlapja szerint „a Fülöp-szigetek 110 milliós lakója közül 20 millió várja a következő pár évben, hogy külföldön vállalhasson munkát.” A szigetország lakóit emellett minőségi, tisztelettudó, jó kedvű, hatékony, aktív, jól terhelhető dolgozókként jellemzik.

Kedves, rendes, jó dolgozó. Fotó: Depositphotos
Kedves, rendes, jó dolgozó. Fotó: Depositphotos

A portál megkérdezett több Fülöp-szigeteki munkavállalók közvetítésével foglalkozó céget, a válasz szerint a potenciális dolgozók alapos egészségügyi szűrésen és kriminalisztikai ellenőrzésen is részt vesznek a kiválasztási folyamat során, és csak azok a jelöltek mehetnek tovább állásinterjúra, akik ezeken megfeleltek. Ezután következik az online interjú, amelyben a megbízó cégek is részt vesznek, ezt követően pedig a közvetítő intézi az adminisztrációt és a munkába álláshoz szükséges további teendőket, valamint a bérszámfejtést, az állománykezelést és a szállásoltatást is.

Hányan vannak?

A Népszavának az egyik cég elárulta, hogy az elmúlt egy évben csaknem ezer filippínó munkavállalónak biztosítottak már munkalehetőséget Magyarországon, az év végéig pedig további mintegy 250-300 fő munkába állítására készülnek. A másik cég – amelyik 2019-ben elsőként kapott engedélyt állásközvetítésre a Fülöp-szigeteki hatóságoktól - körülbelül 400 munkavállalót közvetített és további körülbelül 2000 érkezett minősitett kölcsönző cégen keresztül a segítségével.

A cégek a portálnak megismételték azt a már korábban elhangzott számot is, miszerint 2023 végéig megközelítőleg 10 ezer vendégmunkás érkezhet a szigetországból Magyarországra.

A betöltött munkakörök tekintetében az egyik vállalkozás eddig leginkább az elektronikai ipar és gépgyártás területére hozott munkavállalókat a Fülöp-szigetekről és a folyamatban lévő megrendeléseik is ezekre a területekre szólnak. A másik cég annyit közölt, hogy közvetlenül akkumulátorgyárhoz köthető munkakörökre nem közvetített munkaerőt.

(Népszava)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!