3p

Az ellenzéki frakciók szerint nem a valódi problémákról beszélt Orbán Viktor miniszterelnök hétfői napirend előtti felszólalásában.

A Demokratikus Koalíció szerint a kormányoldal a "gyilkos békéjét" támogatja, "Rongy gondolat, rongy magatartás. Trianoni békét támogatnak Ukrajna rovására" - mondta Gyurcsány Ferenc volt kormányfő. "Lehetséges, hogy a magyar kormányfő Oroszország ügynöke?" - kérdezte a politikus. 

Süketek párbeszéde volt a mai is. Fotó: Kovács Attila / MTI
Süketek párbeszéde volt a mai is. Fotó: Kovács Attila / MTI

Tóth Bertalan (MSZP) hazugsággal vádolta a Fideszt, mert nem tartotta be a rezsicsökkentés, a benzinárstop, az élelmiszerárstop megtartására vonatkozó ígéretét, az adóvisszatérítést pedig visszaszedték az infláción keresztül. Szükségesnek tartotta az élelmiszerársapkák megtartását, sőt további termékek bevonását az alá. Javasolta, hogy az alapvető élelmiszerek áfája nulla százalék legyen, állami hatóság ellenőrizze az árak csökkenését és a kisboltok és kistermelők kapjanak állami kompenzációt az ársapkák miatti veszteségek után. 
    
Gelencsér Ferenc (Momentum) szerint a kormányfőnek nemhogy válasza nincs, de még fel sem veti a magyarokat leginkább érdeklő ügyeket: a megélhetési válságot, az egészségügy folyamatos leépítését, a pedagógusok megalázóan alacsony fizetését, a debreceni vízzabáló, környezetromboló akkumulátorgyárat, a "Völner-Schadl-Rogán-botrányt". Azt firtatta, milyen miniszterelnök az, akinek 13 év teljhatalomú kormányzás után mindenről hol egyik bukott elődje, hol a moszkvai sürgönyben küldött narratívák, hol korábbi támogatója, Soros György jut eszébe. Azt javasolta Orbán Viktornak, négyszemközt tisztázza konfliktusát Soros Györggyel.


    
Tordai Bence (Párbeszéd) a legnagyobb bajnak azt tartotta, hogy megélhetési válság van az országban. Hozzátette: Magyarországon 25 százalékos az infláció, miközben az uniós átlag kilenc százalék, az élelmiszerárdrágulás 50 százalékos, míg az EU-ban 18 százalékos. A nyugdíjemelés mértéke ehhez képest 15 százalék, a társadalmi juttatásokat, a közszolgálati dolgozók bérét nulla százalékkal emelték. 

Kanász-Nagy Máté (LMP)sérelmezte, hogy bár az akkugyárak jelentős támogatást kapnak, mellette rekordalacsony társasági adót fizetnek. A gyárak rengetek vizet, energiát és termőföldet igényelnek - mondta, feltéve a kérdést: hogyan lehetséges, hogy a nemzeti kincseinket adjuk oda a kínai nagytőkének?

Dúró Dóra (Mi Hazánk) feltette a kérdést a miniszterelnöknek: nem érzi-e a az orosz-ukrán konfliktus mélyítésének, ha az ország hozzájárul Svédország és Finnország NATO-csatlakozásához? Az inflációval kapcsolatban azt mondta: már a háború és a szankciók bevezetése előtt is magasan emelkedtek az árak. Letöréséhez szerinte a hazai élelmiszeripart kellene támogatni. Kijelentette: nem igaz, hogy bővül a családok támogatása, hiszen egy új támogatást ugyan bevezettek, de hármat megszüntettek. A támogatások a reálértékükből is veszítettek, a 2012-ben bevezetett adókedvezmény már csak a harmadát éri - tette hozzá az MTI összefoglalója szerint.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!