<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kormányrendelet értelmében szeptember 21-től a magán egészségügyi szolgáltatók a PCR-teszteket hatóságilag megállapított áron, 19 500 forintért kínálhatják. A Synlab tegnapi bejelentését követően rápillantottunk a többi cég honlapjára, mennyiért kínálják a PCR-teszteket?

Az első döbbenet után, amit Orbán Viktor miniszterelnök bejelentése okozott a cégeknek, mindannyian tájékozódni próbáltak a témában. Mindeközben a magán egészségügyi szolgáltatókat, - akik szerepeltek a nyáron elkészített, számszerűsített PCR-teszteket összesítő táblázatunkban is -, arra kértük: kommentálják a hírt, illetve arra is kíváncsiak voltunk, ők milyen árat tartanának még elfogadhatónak. Akkor mindössze egy szolgáltató válaszolt kérdéseinkre, a Kardirex Egészségügyi Központ:

"Magánszolgáltatóként veszteséges tevékenységet nem kívánunk végezni. Az egynapos sebészeti ellátást igénybe vevő pácienseink részére továbbiakban is folyamatosan biztosítjuk a teszt lehetőségét. A Magyar Közlönyben történő megjelenést követően döntünk az esetleges további lépéseinkről."

Nos, pénteken megjelent a Magyar Közlönyben a rendelet, ennek ellenére, a PCR-tesztet még mindig 40 000 forintért kínálják, ami természetesen lehet, hogy csak hanyagság miatt van még mindig ezen az áron fent.

Aki hasonlóképpen nem korrigálta honlapján még a PCR-teszt árát, vagy annak beszüntetését, az CMC Déli Klinika, az előző hónapokhoz hasonlóan továbbra is 35 000 forintra van beárazva. 

Ugyanakkor az általunk megnézett többi magán egészségügyi szolgáltató szép csendben, minden kommentár nélkül javította PCR-tesztjeinek árát, így ma már 19 500 forintért találjuk meg a Wáberer Medical Center, a Róbert Magánkórház, a Medicover, a Kelen Kórház, az Aniron Egészségközpont, a Swiss Clinic, a Budai Egészségközpont, a Dr. Rose és a Neumann Labs  honlapján is a szolgáltatást.

Az általunk vizsgált szolgáltatók közül négyen azonban a felfüggesztés mellett döntöttek:

  • A PentaCore már múlt héten, szinte első fecskeként facebook-posztban közölte, hogy határozatlan ideig felfüggeszti a PCR-teszteléseket a lakosság körében.
  • Az Affidea honlapján ez olvasható: "Értesítjük Önöket, hogy 2020. szeptember 21-én életbe lépett a Kormány 433/2020. (IX.18.) számú, a térítési díj ellenében igénybe vehető egyes egészségügyi szolgáltatások térítési díjáról szóló 284/1997. (XII. 23.) Korm. rendelet módosításáról megnevezésű rendelete, ami alapján a SARS-Co V-2 RT-PCR módszerrel történő kimutatására vonatkozó vizsgálat és mintavételi díja maximalizálásra került. Sajnálatos módon a maximalizált ár mellett az Affidea Magyarország Kft. a lakossági PCR-szűrést átmenetileg nem tudja folytatni, így kizárólag a házhoz menő szolgáltatás elérhető nálunk." A házhoz kiszálló COVID-teszt 29 900 forint a cégnél.
  • A FirstMed szűkszavúan csak annyit közöl honlapján: felfüggesztették az PCR-tesztelést, az előre befizetett tesztek árát visszafizetik, és elnézést kérnek a kellemetlenségért.
  • A DermaMedical ezt közli látogatóival: "Klinikánkon munkatársaink és pácienseink egészségének megóvása, a magas szakmai színvonal és a szakma szabályainak is megfelelő professzionális és minőségi munka biztosítása elsődleges prioritást élvez, azonban ez a bevezetett hatósági áras PCER-teszt okán a továbbiakban nem biztosítható, ezért klinikánk a lakossági PCR-tesztelést 2020. szeptember 21-től határozatlan időre felfüggeszti."

A Népszavának nyilatkozó Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász szerint a szabadáras teszteken a szolgáltatást szervezők 4-7 ezer forintot kerestek, a laboroknak pedig 2-3 ezer forintos árrése volt. Ebből az is látszik, hogy a maximált árral a kicsik kiszorulnak a piacról. Ezen az áron csak azoknak éri meg vállalni a feladatot, akik maguk látják el a labormunkát és kellően nagy számú vizsgálatot végeznek. A szakember megjegyezte: a tesztek árát a piacon maga az állam srófolta fel, amikor a járványügyi hatóság is 30500 forintra árazta a vírus diagnosztikáját.