<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Nemsokára csak 19 500 forintért végezhetnek koronavírus-teszteket a magán egészségügyi cégek, kérdés, hogy melyikük fog ezek után ilyen feltétellel energiát tenni a kiemelt fontosságú lakossági tesztelésbe. Itt az első fecske, amely az intézkedésnek köszönhetően bedobta a törölközőt.

A PentaCore Laboratórium Facebook-oldalán tájékoztatott arról a tegnapi napon határozatlan ideig felfüggeszti a lakossági mintavételezést a SARS-COV2 koronavírus PCR vizsgálatok tekintetében.

„Laboratóriumunk vezetése kiemelten fontosnak tartja a pácienseink és munkatársaink egészségvédelmét és a minőségi munkát, amelyet a 14 év alatt Önök is megszokhattak tőlünk. Jelenleg ezt nem tudjuk tartani a hatósági áras PCR vizsgálat tekintetében, így felfüggesztjük a mintavételt covid-PCR-re.”

Jó pár teszteredmény fog kiesni a rendszerből. Fotó: Pixabay
Jó pár teszteredmény fog kiesni a rendszerből. Fotó: Pixabay

Mint a kommentekben írják, a magán egészségügyi szolgáltatók a magasabb árakat többek között az emberek biztonságát védő szigorú munkafeltételek miatt alakították ki, így viszont – szerepel a kommentárok között -, marad a tömeges állami mintavétel. 

Sok cég fog valószínűleg úgy dönteni, hogy inkább kiszáll, mint hogy 19 500 forintért kínálja a teszteket, emiatt jelentős számú mintavétel fog kiesni a sokat kritizált országos tesztelésből. Kicsi a valószínűsége, hogy az a réteg, aki eddig sem tudta megfizetni a 20-30 000 ezer forint közötti árat, az most a 19 500 forintért rohan megcsináltatni a tesztet. Így a tömegeknek továbbra is marad a háziorvos által kihívott mentő, amely - a kapacitásokhoz viszonyítva - jelentős számú igénybevétel miatt már csak 2-3 nap alatt ér ki.

A Népszavának nyilatkozó Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász szerint a megszabott hatósági ár miatt beszakadhat a hazai vírustesztelési piac. Becslése szerint a magánszolgáltatók napi 3500-4000 tesztet végeztek eddig, de ez a kapacitás eltűnhet: a miniszterelnök által megnevezett összeg ugyanis csak a laborköltséget fedezi.

A jelenlegi tesztárakon a szolgáltatást szervezők 4-7 ezer forintot keresnek, a laboroknak pedig 2-3 ezer forintos árrése van. Ebből az is látszik, hogy a maximált árral a kicsik kiszorulnak a piacról. Ezen az áron csak azoknak éri meg vállalni a feladatot, akik maguk látják el a labormunkát és kellően nagy számú vizsgálatot végeznek. A szakember megjegyezte: a tesztek árát a piacon maga az állam srófolta fel, amikor a járványügyi hatóság is 30500 forintra árazta a vírus diagnosztikáját.

Megkerestük a lapunk által összeállított táblázatban szereplő magáncégeket, mit szólnak a kormány intézkedéséhez, tudják-e hatósági áron folytatni a teszteléseket, vagy inkább befejezik. Hárman közülük korrekten jelezték, hogy nem kívánják kommentálni a rendelkezést, míg a többség válaszra sem méltatta kérdéseinket. A Kardirex Egészségügyi Központ válaszában azt írta: "Magánszolgáltatóként veszteséges tevékenységet nem kívánunk végezni. Az egynapos sebészeti ellátást igénybe vevő pácienseink részére továbbiakban is folyamatosan biztosítjuk a teszt lehetőségét. A Magyar Közlönyben történő megjelenést követően döntünk az esetleges további lépéseinkről."

A PRIMUS Magán Egészségügyi Szolgáltatók Egyesülete akkorra ígért választ, ha írásban is megjelenik a rendelkezés, illetve a Swiss Clinic is ígért választ. Amint megérkeznek ezek, frissítjük cikkünket.

A Neumann Labs mindeközben karantén felszabadító tesztet kezdett el kínálni 19 500 forintért, ahogy írják: Koronavírus laboratóriumi PCR teszt azok számára, akik mentesülni kívánnak a karantén-kötelezettség alól. 

Mindemellett a koronavírus önmintavételes laboratóriumi tesztjének árát is leszállította 19 900 forintról 15 990 forintra. Ez az ár azonban csupán a mintavevő eszközt, a futárral való kiszállítást és a laborvizsgálatot tartalmazza. A mintát a páciensnek magának kell levennie a saját orrából, ami azért kockázatos, mert ha ebben hibázik valaki, könnyen fals eredményt kaphat.

Rápillantottunk a magán egészségügyi szolgáltatók honlapjaira is, ott minden változatlan egyelőre,  mindenhol az eddigi, magasabb árakon kínálják továbbra is a koronavírus-teszteket.

Dömötör Csaba parlamenti államtitkár tegnap a hatósági árral kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a hatósági ár azokra fog vonatkozni, akik önszántukból kérnek PCR-tesztet. Amennyiben a tesztelést háziorvos, kórház vagy hatóság rendeli el protokoll alapján, akkor továbbra sem kell majd fizetni – ebben azonban semmi új információ nincs, ez eddig is így történt.