TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

Nemsokára csak 19 500 forintért végezhetnek koronavírus-teszteket a magán egészségügyi cégek, kérdés, hogy melyikük fog ezek után ilyen feltétellel energiát tenni a kiemelt fontosságú lakossági tesztelésbe. Itt az első fecske, amely az intézkedésnek köszönhetően bedobta a törölközőt.

A PentaCore Laboratórium Facebook-oldalán tájékoztatott arról a tegnapi napon határozatlan ideig felfüggeszti a lakossági mintavételezést a SARS-COV2 koronavírus PCR vizsgálatok tekintetében.

„Laboratóriumunk vezetése kiemelten fontosnak tartja a pácienseink és munkatársaink egészségvédelmét és a minőségi munkát, amelyet a 14 év alatt Önök is megszokhattak tőlünk. Jelenleg ezt nem tudjuk tartani a hatósági áras PCR vizsgálat tekintetében, így felfüggesztjük a mintavételt covid-PCR-re.”

Jó pár teszteredmény fog kiesni a rendszerből. Fotó: Pixabay Jó pár teszteredmény fog kiesni a rendszerből. Fotó: Pixabay

Mint a kommentekben írják, a magán egészségügyi szolgáltatók a magasabb árakat többek között az emberek biztonságát védő szigorú munkafeltételek miatt alakították ki, így viszont – szerepel a kommentárok között -, marad a tömeges állami mintavétel. 

Sok cég fog valószínűleg úgy dönteni, hogy inkább kiszáll, mint hogy 19 500 forintért kínálja a teszteket, emiatt jelentős számú mintavétel fog kiesni a sokat kritizált országos tesztelésből. Kicsi a valószínűsége, hogy az a réteg, aki eddig sem tudta megfizetni a 20-30 000 ezer forint közötti árat, az most a 19 500 forintért rohan megcsináltatni a tesztet. Így a tömegeknek továbbra is marad a háziorvos által kihívott mentő, amely - a kapacitásokhoz viszonyítva - jelentős számú igénybevétel miatt már csak 2-3 nap alatt ér ki.

A Népszavának nyilatkozó Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász szerint a megszabott hatósági ár miatt beszakadhat a hazai vírustesztelési piac. Becslése szerint a magánszolgáltatók napi 3500-4000 tesztet végeztek eddig, de ez a kapacitás eltűnhet: a miniszterelnök által megnevezett összeg ugyanis csak a laborköltséget fedezi.

A jelenlegi tesztárakon a szolgáltatást szervezők 4-7 ezer forintot keresnek, a laboroknak pedig 2-3 ezer forintos árrése van. Ebből az is látszik, hogy a maximált árral a kicsik kiszorulnak a piacról. Ezen az áron csak azoknak éri meg vállalni a feladatot, akik maguk látják el a labormunkát és kellően nagy számú vizsgálatot végeznek. A szakember megjegyezte: a tesztek árát a piacon maga az állam srófolta fel, amikor a járványügyi hatóság is 30500 forintra árazta a vírus diagnosztikáját.

Megkerestük a lapunk által összeállított táblázatban szereplő magáncégeket, mit szólnak a kormány intézkedéséhez, tudják-e hatósági áron folytatni a teszteléseket, vagy inkább befejezik. Hárman közülük korrekten jelezték, hogy nem kívánják kommentálni a rendelkezést, míg a többség válaszra sem méltatta kérdéseinket. A Kardirex Egészségügyi Központ válaszában azt írta: "Magánszolgáltatóként veszteséges tevékenységet nem kívánunk végezni. Az egynapos sebészeti ellátást igénybe vevő pácienseink részére továbbiakban is folyamatosan biztosítjuk a teszt lehetőségét. A Magyar Közlönyben történő megjelenést követően döntünk az esetleges további lépéseinkről."

A PRIMUS Magán Egészségügyi Szolgáltatók Egyesülete akkorra ígért választ, ha írásban is megjelenik a rendelkezés, illetve a Swiss Clinic is ígért választ. Amint megérkeznek ezek, frissítjük cikkünket.

A Neumann Labs mindeközben karantén felszabadító tesztet kezdett el kínálni 19 500 forintért, ahogy írják: Koronavírus laboratóriumi PCR teszt azok számára, akik mentesülni kívánnak a karantén-kötelezettség alól. 

Mindemellett a koronavírus önmintavételes laboratóriumi tesztjének árát is leszállította 19 900 forintról 15 990 forintra. Ez az ár azonban csupán a mintavevő eszközt, a futárral való kiszállítást és a laborvizsgálatot tartalmazza. A mintát a páciensnek magának kell levennie a saját orrából, ami azért kockázatos, mert ha ebben hibázik valaki, könnyen fals eredményt kaphat.

Rápillantottunk a magán egészségügyi szolgáltatók honlapjaira is, ott minden változatlan egyelőre,  mindenhol az eddigi, magasabb árakon kínálják továbbra is a koronavírus-teszteket.

Dömötör Csaba parlamenti államtitkár tegnap a hatósági árral kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a hatósági ár azokra fog vonatkozni, akik önszántukból kérnek PCR-tesztet. Amennyiben a tesztelést háziorvos, kórház vagy hatóság rendeli el protokoll alapján, akkor továbbra sem kell majd fizetni – ebben azonban semmi új információ nincs, ez eddig is így történt.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.