2020. április 1. 12:57
mfor.hu

A magyar beszerzési menedzserindex (BMI) márciusban összecsuklott, miközben a nagy európai gazdaságok mutatói legfeljebb mérsékelt visszaesést mutattak. A német és a francia BMI minimális visszaesést mutatott, az olasz viszont erősebben csökkent.

Ahogy arról a reggeli órákban beszámoltunk, a magyar BMI szezonálisan kiigazított márciusi értéke 29,1 pont lett. A válaszadók az előző hónaphoz képest lényegesen kedvezőtlenebb folyamatokról számoltak be - közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT). Eszerint a korábbi márciusokkal összevetve az idei érték alulmúlja a hosszú távú márciusi átlagot (52,8), és nem éri el az elmúlt három év átlagát (55,5). A felmérésben vizsgált részindexek többsége durván csökkent februárhoz képest, ennek mértéke hat esetben haladta meg a 20 százalékpontot.

Brutálisan visszaesett az MLBKT Beszerzési Menedzser Indexe Brutálisan visszaesett az MLBKT Beszerzési Menedzser Indexe

A drasztikus magyar visszaesés különösen annak fényében döbbenetes, hogy az európai adatok messze nem mutatnak ilyen fokú pesszimizmust. Igaz, a februári értékekhez képest mindenhol visszaesést mértek, ám számos országban a várakozásoknál kedvezőbben alakultak a számok. Az eurózóna mutatója 44,5 pont lett, míg egy hónappal korábban az index 44,8 pontot mutatott.

Az eurózónában csak mérsékelt esést mutatott a BMI Az eurózónában csak mérsékelt esést mutatott a BMI
A magyar gazdaság számára talán legfontosabbnak számító német mutató például az előző havi 45,7 ponthoz képest 45,4-ig csúszott csak vissza, ami összhangban volt a várakozásokkal. Komolyabb visszaesést vártak előzetesen a franciáknál, ahol a februári 49,8-hoz képest 42,9-et valószínűsítettek az elemzők, ezzel szemben 43,2 pont lett az ottani BMI. Ennél kisebb mértékben romlott az üzleti hangulat Spanyolországban, ahol a korábbi 50,4-hez képest 45,7-re esett vissza a mutató, ám a várakozásnál (44) jobban alakult.

A legérdekesebb az olasz adatok vizsgálata, hiszen ott már február végén lehetett látni, hogy komoly problémákat okozhat a koronavírus járvány. Olaszországban az egy hónappal korábbi 48,7-ről emiatt 40,3 pontig esett vissza a mutató, míg az előzetes várakozás 40,5 pontról szólt. Érdekesség, hogy annak ellenére, hogy az eurózónában az olasz adat lett a leggyengébb, még így is messze meghaladta a magyar BMI-t.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.