<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Rusvai Miklós vitába szállt a Bill Gates alapítványa által támogatott szervezettel.

Tegnap hír volt, hogy egy amerikai elemzés szerint március végére naponta akár 500 ember is belehalhat a jáványba Magyarországon, ám ezt a számítást irreálisnak nevezte Rusvai Miklós virológus szakember az ATV ma reggeli műsorában.

Rusvai Miklós (Forrás: RTL Klub)Rusvai Miklós (Forrás: RTL Klub)

 

A Microsoft alapító Bill Gates alapítványa által támogatottt Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) járványmodellező szakemberei szerint március végén Magyarországon naponta mintegy 500 ember halhat meg koronavírus miatt, júliusig pedig összesen több mint negyvenezer halálos áldozata lehet a járványnak - adtuk közre mi is a hírt tegnap. E modell szerint a járvány tetőzése április elején várható, tehát legalább egy héttel később, mint amire Orbán számít. A Gates-féle modell szerint a legjobb esetben is június vége felé csökkennek drasztikusan a koronavírus-számok Magyarországon.

Rusvai Miklós szerint jó lenne látni, hogy milyen modellszámítás szerint jutottak erre a következtetésre a IHME-nél, mindazonáltal szerinte ez irreális számítás. Úgy fogalmazott, már attól is szomorú lenne, ha az ötszáznak a felét elérné a napi halálesetek száma. Arra számít, hogy március végére legfeljebb 200 fő környékére emelkedik a járvány miatti halálozások napi esetszáma, figyelembe véve az oltások egyre növekvő számát és az egyéb járványügyi intézkedéseket. Feltételezése szerint a IHME még a magyarországi oltási program végrehajtása előtti állapotokból indult ki, de ha azt is figyelembe vesszük, akkor az 500 fő irreális.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.