2p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ötször lehetne kifizetni a pedagógusok béremelését azokból a bevételekből, amelyekről önként mond le a kormány.

A Népszava összegzése szerint jövőre legalább 1893, de akár 2053 milliárd forintnyi adóbevételről mondhat le különböző adókedvezmények formájában.

Miközben az oktatásra, egészségügyre, környezetvédelemre és még számos célra kevesebbet költ a jövő évi büdzsé tervezete szerint a kormány, hatalmas bevételekről mond le különböző adókedvezmények formájában.

"A Pénzügyminisztérium az emiatt kieső adóbevételek éves összegére egy alsó és egy felső becslést is ad, ezek átlaga jövőre 1973 milliárd forintra rúghat, az idei 1807 milliárd forint után. Ez az összeg bőven meghaladja a rendvédelmi, vagy a felturbózott honvédelemi büdzsét, de a teljes oktatás ennyi pénzből akár hét hónapig is működhetne. Az évek óta lebegtetett „nagy tanári béremelést”, amelynek éves költsége 300-400 milliárd forint lenne, legalább ötször ki lehetne fizetni"

- írja a lap.

Az adókedvezmények miatt kieső összeg különböző területekről jön össze, a legnagyobb hányadát a családi adókedvezmény adja 372 milliárd forintos becsült összeggel, de 40 milliárdot hagy a kormány a négygyermekes anyáknak járó teljes adómentesség miatt beszedetlenül a kormány. Nagy összeget jelent a 25 év alatti munkavállalók teljes adómentessége is, ez 180-190 milliárdjába kerül jövőre az államnak.

Sok pénz megy el sport-taóra is - A Honvéd játékosai az utolsó bajnoki fordulóban elszenvedett vereség után, ami az első osztályból való kiesést jelentette a csapatnak. Fotó: MTI/Vasvári Tamás
Sok pénz megy el sport-taóra is - A Honvéd játékosai az utolsó bajnoki fordulóban elszenvedett vereség után, ami az első osztályból való kiesést jelentette a csapatnak. Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Rengeteg pénzt visz el a központi költségvetésből a vitatott hatékonyságú sport-tao rendszer is, amely jövőre 125 milliárdos összegre rúghat, miközben a társasági adókedvezményekből csak kevéssel több, 190 milliárd jut valódi megtérüléssel kecsegtető kutatás-fejlesztésre vagy az energiahtékonyságot javító beruházásokra.

Illetékekből is sokat nem szed be a kormány, jövőre 280 milliárd illetékbevétel várható, de ezen felül 180 milliárdnyit eleged a kormány: a legnagyobb kedvezményeket a lakáscsere (55 milliárd), a CSOK-os lakások illetékmentessége ( 40 milliárd), illetve az öröklés (39 milliárd) teszi ki. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!