4p

Közben már gőzerővel dolgozik a 2004-es sporttörvény kodifikációján.

Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár pénteken az államtitkárság elmúlt egy évben végzett munkájáról szóló sajtótájékoztatón emlékeztetett: az Európai Unió februárban közölte, támogatja, hogy a TAO-rendszer 2029. június 30-ig folytatódhasson Magyarországon, a program keretösszege pedig 124,9 milliárd forint évente.

Több milliárd forint TAO-t kellett visszafizetni szabálytalan felhasználás miatt. Fotó: MTI.
Több milliárd forint TAO-t kellett visszafizetni szabálytalan felhasználás miatt. Fotó: MTI.

"A szakszövetségekkel egyeztetve ugyanakkor tervezzük az ehhez kapcsolódó kormányrendelet aktualizálását, és már most ott tartunk, hogy 30-32 módosító javaslatunk van." Felvetődött az a gondolat, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság ne csak tagja legyen a kedvezményezetti körnek, hanem valóban kapjon is támogatást olimpiai évben.

Elmondta, az általuk kidolgozott nemzeti versenysport-fejlesztési program elindult, ebben 16 helyett immár 45 olimpiai sportág hazai szakszövetsége szerepel, és az ötkarikás programban szereplő sportágak szövetségei már meg is kapták az aktuális támogatást, így várhatóan könnyebben tudják tervezni a jövő évi párizsi játékokig tartó időszakot.

"Az államilag elismert sportakadémiákkal és a kiemelt sportegyesületekkel is megtörtént a szerződéskötés, a kifizetések folyamatban vannak, a Hiszek Benned! sportprogramot pedig a Sportegyesületek Országos Szövetségével együttműködésben futtatjuk, és az eddigiekkel eltérően már nem az év utolsó egyharmadában jutnak majd hozzá az érintettek a támogatáshoz, hiszen már lehet pályázni, egészen május 15-ig. Abban bízunk, hogy ezzel segíteni tudjuk a kisebb műhelyek mindennapi működését" - jelentette ki az államtitkár.

Beszámolt arról, hogy a kiemelt edzői programban szereplő szakemberek bérezési jogosultságát 15 százalékkal megemelték, a program finanszírozási részét átszervezték és módosították az abban szereplő felső határt. Új programként elindították a nevelőedző programot, amely 500 fő részvételével már működik, a Gerevich Aladár-sportösztöndíjban adható legmagasabb összeget pedig szintén 15 százalékkal emelték.

"A megemelkedő rezsiköltségek miatt az előző év végén kiemelt feladat volt a vizes sportágak létesítményeinek megmentése, ezekből 2022 végén 77, 2023 év elején viszont már 88 üzemeltetését támogattuk. A belügyminisztérium köznevelési államtitkárával közösen azon dolgozunk, hogy az idén szeptemberben a jelenlegin felül még 40 tanuszoda kinyithasson" - mondta.

Az államtitkár emlékeztetett, hogy a Hungaroring Sport Zrt. tulajdonosi joggyakorlás az államtitkárság háttérintézményéhez, a Nemzeti Sportügynökséghez (NSÜ) került, a régóta várt ingatlanfejlesztés megvalósulásáról pedig a kormány döntött, ennek értelmében 2026 végéig a felújításnak végbe kell mennie a mogyoródi Forma-1-es versenypályán. Ehhez az államtitkárságnak humán erőforrással és minden egyéb támogatással kell hozzájárulnia - emelte ki Schmidt Ádám.

"A sportdiplomáciai stratégiaváltás ügyében már sor került egy informális találkozóra, de május 12-én megrendezzük az első nagy sportdiplomáciai konferenciánkat, melyből évente kettőt szeretnénk tartani. A nemzeti sportinformációs rendszer kialakításán szintén változatlanul dolgozunk, és abban bízunk, hogy ez 2024. január 1-től el is indulhat majd" - jelentette ki az államtitkár.

"A 2004. évi sporttörvény meglátásunk szerint megérett a kodifikációra, ennek érdekében létrehoztunk egy munkacsoportot, nyár végére pedig szeretnénk előállni egy olyan javaslattal, amelyet az Országgyűlés elé lehet majd terjeszteni" - hangsúlyozta Schmidt Ádám.

Schmidt Gábor sportigazgatási és fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkár beszámolt arról, hogy a Jó tanuló, jó sportoló program mellé kialakították a Magyarország tehetsége programot, melyben olyan középiskolások pályázhatnak, akik a sportban és a tanulásban is kiemelkedő eredményeket érnek el. Elmondta, hogy a Héraklész-programot megújítják és tovább viszik, de ebben kiemelte: nem a szakszövetségek fölé akarnak helyezkedni, hanem mellettük-mögöttük állva segíteni a munkájukat.

(MTI)
    

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!