4p

A régóta tervezett Hungaroring felújítása új szakaszba lépett: december 20-án aláírták a modern kor vívmányait képviselő, új ikonikus bejárat és főépület kivitelezői a közbeszerzési szerződést. Mindkét céget jól ismerjük már.

A felcsúti székhelyű Fejér-B.Á.L. Építő és Szolgáltató Zrt, valamint a kormány másik kedvenc kivitelezője, a biatorbágyi West Hungária Bau Építőipari Szolgáltató Kft. nyerte meg a közel 3,2 milliárdos, egész pontosan nettó 3 176 953 739 forintos, régóta tervezgetett felújítást.

A rendelkezésre álló 18 hónap alatt az 1874 négyzetméteres épülethez kapcsolódóan kávézó-shop-ot, portát, valamint irodaépületet is kialakítanak. Az épület hűtés-fűtését megújuló energiaforrást használó levegő-levegő hőszivattyúval biztosítják majd, az irodaház feletti lapostetőn extenzív zöldtető, illetve járható terasztető készül.

A ráncfelvarrást kormányközeli cégek végzik. Fotó: Depisotphotos
A ráncfelvarrást kormányközeli cégek végzik. Fotó: Depisotphotos

A földszinten kap helyet többek között majd az előcsarnok, tárgyaló, középvezetői iroda, és a 116 négyzetméteres, 24 fős kávézó-shop. Az I. emeleten rengeteg iroda, a II. emeleten a recepció, felsővezetői irodák, míg a III. emeleten többek között a tetőterasz.

A 2023-as Formula 1 Magyar Nagydíj ideje előtt, alatt, illetve után (mindösszesen legfeljebb 14 naptári napra) a kivitelezők visszaadják a Hungaroring főbejáratához vezető utat, és biztosítják a főbejáraton való akadálymentes személy- és gépjármű átközlekedést, tehát a 18 hónapos beruházás nem készül el jövő július 23-ig, az idei versenyig.

Az, hogy a két, közbeszerzések terén (is) közismert cég között hogy oszlik meg a munka és a megbízási díj, nem részletezi a közbeszerzés.

Az utolsó hír a Fejér-B.Á.L. Zrt.-ről az volt, miszerint Rézhegy Öko Villapark lesz a neve annak az 57 házas lakóparknak, amelyet Magyarország leggazdagabb emberének, Mészáros Lőrinc gyerekeinek tulajdonában lévő cég épít majd Alcsútdoboz szőlőhegyi területén; ez gyakorlatilag egy komplett új falurészt jelent majd.

A West Hungária Bau Építőipari Szolgáltató Kft.-vel kapcsolatban is sok kormányközeli beruházást lehetne említeni, például a Velencei-tó partján épül fel a 43 milliárd forintos Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia, vagy a nemrégiben felújított Operaház is a nevéhez fűződik.

2022. decemberében a mogyoródi versenypálya hírlevelében úgy nyilatkozott Gyulai Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. vezérigazgatója, hogy

"2010-ben vettem át a Hungaroring irányítását, és gyakorlatilag azóta várunk erre a pillanatra"

A hírlevélben kiemelték, hogy a stratégiai fejlesztési program keretében elkezdődik a létesítmény felújítása, melynek első lépéseként

  • a közművek fejlesztése valósul meg, illetve új portaépületet, irányítási központot és ügyfélteret alakítanak ki.
  • A közműfejlesztés keretében az ivóvíz-, a tűzivíz-, illetve a szennyvízhálózat, valamint az erősáramú hálózat fejlesztése, és új hálózat kiépítése történik majd, ezek mellett pedig megépül a gyengeáramú alépítmény rendszere is.
  • Szintén a fejlesztés első ütemében újítják meg a Hungaroring főbejáratát, a portaépülettel szemben pedig kávézó nyílik, ide kerül a Hungaroring Shop is.

"A Forma-1-ben zajló folyamatokat, az újonnan bekerülő pályákat látva tényleg az utolsó előtti pillanat, amikor elkezdhetjük a munkát. Azt látjuk, hogy a sok uniformizált pálya között egyre nagyobb értéke van a magyarhoz hasonló tradicionális helyszíneknek, és Budapest közelsége mindig is elképesztő vonzerőt jelent majd a Hungaroring számára, ugyanakkor nem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy az új pályák infrastruktúrája a miénknél sokkal magasabb színvonalú szolgáltatást tesz lehetővé" - hangsúlyozta Gyulay Zsolt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!