<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A régóta tervezett Hungaroring felújítása új szakaszba lépett: december 20-án aláírták a modern kor vívmányait képviselő, új ikonikus bejárat és főépület kivitelezői a közbeszerzési szerződést. Mindkét céget jól ismerjük már.

A felcsúti székhelyű Fejér-B.Á.L. Építő és Szolgáltató Zrt, valamint a kormány másik kedvenc kivitelezője, a biatorbágyi West Hungária Bau Építőipari Szolgáltató Kft. nyerte meg a közel 3,2 milliárdos, egész pontosan nettó 3 176 953 739 forintos, régóta tervezgetett felújítást.

A rendelkezésre álló 18 hónap alatt az 1874 négyzetméteres épülethez kapcsolódóan kávézó-shop-ot, portát, valamint irodaépületet is kialakítanak. Az épület hűtés-fűtését megújuló energiaforrást használó levegő-levegő hőszivattyúval biztosítják majd, az irodaház feletti lapostetőn extenzív zöldtető, illetve járható terasztető készül.

A ráncfelvarrást kormányközeli cégek végzik. Fotó: Depisotphotos
A ráncfelvarrást kormányközeli cégek végzik. Fotó: Depisotphotos

A földszinten kap helyet többek között majd az előcsarnok, tárgyaló, középvezetői iroda, és a 116 négyzetméteres, 24 fős kávézó-shop. Az I. emeleten rengeteg iroda, a II. emeleten a recepció, felsővezetői irodák, míg a III. emeleten többek között a tetőterasz.

A 2023-as Formula 1 Magyar Nagydíj ideje előtt, alatt, illetve után (mindösszesen legfeljebb 14 naptári napra) a kivitelezők visszaadják a Hungaroring főbejáratához vezető utat, és biztosítják a főbejáraton való akadálymentes személy- és gépjármű átközlekedést, tehát a 18 hónapos beruházás nem készül el jövő július 23-ig, az idei versenyig.

Az, hogy a két, közbeszerzések terén (is) közismert cég között hogy oszlik meg a munka és a megbízási díj, nem részletezi a közbeszerzés.

Az utolsó hír a Fejér-B.Á.L. Zrt.-ről az volt, miszerint Rézhegy Öko Villapark lesz a neve annak az 57 házas lakóparknak, amelyet Magyarország leggazdagabb emberének, Mészáros Lőrinc gyerekeinek tulajdonában lévő cég épít majd Alcsútdoboz szőlőhegyi területén; ez gyakorlatilag egy komplett új falurészt jelent majd.

A West Hungária Bau Építőipari Szolgáltató Kft.-vel kapcsolatban is sok kormányközeli beruházást lehetne említeni, például a Velencei-tó partján épül fel a 43 milliárd forintos Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia, vagy a nemrégiben felújított Operaház is a nevéhez fűződik.

2022. decemberében a mogyoródi versenypálya hírlevelében úgy nyilatkozott Gyulai Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. vezérigazgatója, hogy

"2010-ben vettem át a Hungaroring irányítását, és gyakorlatilag azóta várunk erre a pillanatra"

A hírlevélben kiemelték, hogy a stratégiai fejlesztési program keretében elkezdődik a létesítmény felújítása, melynek első lépéseként

  • a közművek fejlesztése valósul meg, illetve új portaépületet, irányítási központot és ügyfélteret alakítanak ki.
  • A közműfejlesztés keretében az ivóvíz-, a tűzivíz-, illetve a szennyvízhálózat, valamint az erősáramú hálózat fejlesztése, és új hálózat kiépítése történik majd, ezek mellett pedig megépül a gyengeáramú alépítmény rendszere is.
  • Szintén a fejlesztés első ütemében újítják meg a Hungaroring főbejáratát, a portaépülettel szemben pedig kávézó nyílik, ide kerül a Hungaroring Shop is.

"A Forma-1-ben zajló folyamatokat, az újonnan bekerülő pályákat látva tényleg az utolsó előtti pillanat, amikor elkezdhetjük a munkát. Azt látjuk, hogy a sok uniformizált pálya között egyre nagyobb értéke van a magyarhoz hasonló tradicionális helyszíneknek, és Budapest közelsége mindig is elképesztő vonzerőt jelent majd a Hungaroring számára, ugyanakkor nem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy az új pályák infrastruktúrája a miénknél sokkal magasabb színvonalú szolgáltatást tesz lehetővé" - hangsúlyozta Gyulay Zsolt.