<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

A tavalyelőtt közel 78 millió forintot bukott Hungaroring Sport Zrt. a 2021-es évben már 64 milliós profitot termelt a magyar államnak. Ebből az egyedüli tulajdonos nem vett fel osztalékként, azzal inkább az eredménytartalék tetemes mínuszán faragott. 

Bár a Forma-1 magyarországi futamára még két hónapot kell várni – július utolsó hétvégéjén, 29-31. között bőgnek fel a motorok –, az már most is ad beszédtémát. Megjelentek ugyanis a mogyoródi versenyt rendező társaság 2021. évi adatai.

Ezekből kiderül, hogy 

a teljes egészében állami tulajdonban lévő Hungaroring Sport Zrt. rendkívül sikeres évet hagyott maga mögött. Nettó árbevétele meghaladta a 6 milliárd forintot, ami csaknem hatvan százalékkal több az egy évvel korábbinál, s bár valamennyivel elmaradt a 2019-es szinttől, ez így is az elmúlt hat év második legmagasabb forgalma.

A kiugró bevételnövekedés annak köszönhető, hogy a 2020 márciusában berobbant koronavírus-járvány alacsonyra tette a bázist. Míg a pandémia miatt tavalyelőtt zárt kapuk mögött köröztek a pilóták, addig tavaly már visszatérhettek a nézők a lelátókra, ami a forgalmon is meglátszódott. A kiemelt rendezvények (F1, WTCR, ETRC) jegyeinek értékesítése bőven hozott a konyhára.

Nagyobb fokozatra kapcsoltak. Fotó: MTI/Czeglédi ZsoltNagyobb fokozatra kapcsoltak. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Ebből több mint 1,8 milliárd forint bevétel származott 2021-ben, emellett a közvetítési díjakból és a továbbszámlázott gyártási költségekből csaknem 3,6 milliárd, 3 százalékkal több a tavalyelőttinél. Ugyanakkor a vírushelyzet mérséklődésével a versenypálya hasznosítási és marketing-bevételei is jelentős mértékben nőttek a 2020-ashoz képest, az előbbiből közel 80 százalékkal több, 623 millió folyt be, míg a PR-ból és a marketingból 17,3 millió, szemben az előző évi 3,7 millióval.

Ugyanakkor messze a legnagyobb összeg a Hungaroring Sport Zrt. egyedüli tulajdonosától származott, a magyar állam közel 15,3 milliárd forintot adott költségtérítés címén adott (szemben a tavalyelőtti 3,3 milliárddal), amelyből csak minimálisnak tekinthető összeget, 110 milliót kell visszafizetnie a társaságnak.

Az állami támogatást szinte teljes egészében a kis híján 15 milliárd forintra rúgott jogdíjakra és a rendezvényszervezés költségeire fordította a mogyoródi pályát üzemeltető vállalkozás, a fennmaradó összeg pedig a 2020-21-es közlekedésbiztonsági programra (50 millió) és az Autó- Motorsport Stratégiára ment el (152 millió). 

„Az egyéb bevételek növekedésének oka főként a Formula 1 Magyar Nagydíj 2021. évi jogdíjának visszarendeződése a korábbi indexálás szerinti értékre” – olvasható a Hungaroring Sport Zrt. 2021-es beszámolójának kiegészítő mellékletében.

Az egyebekkel együtt 21,3 milliárdot kitett összes bevételt ha nem sokkal is, de meghaladták a kiadások. Ezek 21,4 milliárdos összegének döntő részét az anyagjellegű ráfordítások tették ki, egészen pontosan 19,7 milliárdot. 

Ezen belül messze a legtöbbet, több mint 13,6 milliárdot vittek el a rendezői jogdíjak, míg 2 milliárdot a televíziós jogdíjak – ezek értéke az éves indexálás és a forint dollárral szembeni árfolyam változása miatt nőtt.

A személyi jellegű ráfordítások közel 600 milliója a kiegészítő melléklet levezetése szerint „főként a kiemelt rendezvényekhez kapcsolódó reprezentációs költség növekedéséből, valamint a rendezvények számának magasabb szintje miatti sportszakmai személyzet létszámának növekedéséből, valamint a Stratégiai Fejlesztési Programhoz kapcsolódó létszámbővítésből adódott”.

Ezen belül a tavalyi bérköltség 24 százalékkal lett magasabb a tavalyelőttinél, 339 millió (miközben az éves átlagos infláció 5,1 százalék volt 2021-ben – a szerk.), a személyi jellegű kifizetések azonban egy év alatt több mint a duplájukra, csaknem 189 millióra ugrottak. Egyébként 2021-ben átlagban összesen 24 fő dolgozott a Hungaroringnél, az ő részükre közel 270 millió forintnyi bért és csaknem 70 milliónyi személyi jellegű kifizetést teljesített a cég, ami azt jelenti, hogy 

egy alkalmazott éves szinten bruttó 14,2 milliót, havonta pedig valamivel mintegy 1,2 milliót keresett.

A Hungaroring Sport Zrt. választott tisztségviselői együttesen 24 milliót meghaladó tiszteletdíjban részesültek. Ebből 

az igazgatóság elnöke, Gyulay Zsolt közel 3,7 milliót kapott.

Ahogy az várható volt, a 2020-as év az eredményt illetően csak egyszeri kisiklást hozott, a tavalyelőtti, közel 78 milliárdos veszteség után az idén már nyereséget ért el a Hungaroring Sport Zrt. – csakúgy, mint a 2020-at megelőző négy évben. Más kérdés, hogy a 64,3 milliárdos profit elmarad a 2018-19-es esztendőkétől, ugyanakkor meghaladja a 2016-17-es pozitív eredmények szintjét. 

A nyereségből az állam nem vett fel osztalékot, azt teljes egészében az eredménytartalékba helyezte. Szükség is volt erre, hiszen a 2016-ost megelőző évek veszteségeinek következtében az eredménytartalék még így is tetemes, 2,7 milliós negatívumot mutatott 2021 végén.

A bevételek és a kiadások különbözete alapján mínuszos üzemi eredményt a pénzügyi műveletek eredményének közel 164 milliós nyeresége vitte pozitívba, amely döntően a 2021. évi F1-rendezői jogdíjhoz kapcsolódó árfolyamhatásból adódik. 

Ami a kilátásokat illeti, az Ukrajnában kialakult helyzet a társaság bevételeit és ráfordításait közvetlenül nem befolyásolja. 

„Ugyanakkor megkerülhetetlen maradt a koronavírus-járvány, amely, ha sokkal gyengébben is, de változó intenzitással továbbra is jelen van a világban. A Társaság az eddigi tapasztalatok és Covid protokollja alapján felkészülve mindent megtesz annak érdekében, hogy a 2022. évben a kiemelt eseményein biztonságosan tudja fogadni a szurkolókat a lelátókon” – zárja a Hungaroring Sport Zrt. a kiegészítő mellékletét.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.