5p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A tavalyelőtt közel 78 millió forintot bukott Hungaroring Sport Zrt. a 2021-es évben már 64 milliós profitot termelt a magyar államnak. Ebből az egyedüli tulajdonos nem vett fel osztalékként, azzal inkább az eredménytartalék tetemes mínuszán faragott. 

Bár a Forma-1 magyarországi futamára még két hónapot kell várni – július utolsó hétvégéjén, 29-31. között bőgnek fel a motorok –, az már most is ad beszédtémát. Megjelentek ugyanis a mogyoródi versenyt rendező társaság 2021. évi adatai.

Ezekből kiderül, hogy 

a teljes egészében állami tulajdonban lévő Hungaroring Sport Zrt. rendkívül sikeres évet hagyott maga mögött. Nettó árbevétele meghaladta a 6 milliárd forintot, ami csaknem hatvan százalékkal több az egy évvel korábbinál, s bár valamennyivel elmaradt a 2019-es szinttől, ez így is az elmúlt hat év második legmagasabb forgalma.

A kiugró bevételnövekedés annak köszönhető, hogy a 2020 márciusában berobbant koronavírus-járvány alacsonyra tette a bázist. Míg a pandémia miatt tavalyelőtt zárt kapuk mögött köröztek a pilóták, addig tavaly már visszatérhettek a nézők a lelátókra, ami a forgalmon is meglátszódott. A kiemelt rendezvények (F1, WTCR, ETRC) jegyeinek értékesítése bőven hozott a konyhára.

Nagyobb fokozatra kapcsoltak. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Nagyobb fokozatra kapcsoltak. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Ebből több mint 1,8 milliárd forint bevétel származott 2021-ben, emellett a közvetítési díjakból és a továbbszámlázott gyártási költségekből csaknem 3,6 milliárd, 3 százalékkal több a tavalyelőttinél. Ugyanakkor a vírushelyzet mérséklődésével a versenypálya hasznosítási és marketing-bevételei is jelentős mértékben nőttek a 2020-ashoz képest, az előbbiből közel 80 százalékkal több, 623 millió folyt be, míg a PR-ból és a marketingból 17,3 millió, szemben az előző évi 3,7 millióval.

Ugyanakkor messze a legnagyobb összeg a Hungaroring Sport Zrt. egyedüli tulajdonosától származott, a magyar állam közel 15,3 milliárd forintot adott költségtérítés címén adott (szemben a tavalyelőtti 3,3 milliárddal), amelyből csak minimálisnak tekinthető összeget, 110 milliót kell visszafizetnie a társaságnak.

Az állami támogatást szinte teljes egészében a kis híján 15 milliárd forintra rúgott jogdíjakra és a rendezvényszervezés költségeire fordította a mogyoródi pályát üzemeltető vállalkozás, a fennmaradó összeg pedig a 2020-21-es közlekedésbiztonsági programra (50 millió) és az Autó- Motorsport Stratégiára ment el (152 millió). 

„Az egyéb bevételek növekedésének oka főként a Formula 1 Magyar Nagydíj 2021. évi jogdíjának visszarendeződése a korábbi indexálás szerinti értékre” – olvasható a Hungaroring Sport Zrt. 2021-es beszámolójának kiegészítő mellékletében.

Az egyebekkel együtt 21,3 milliárdot kitett összes bevételt ha nem sokkal is, de meghaladták a kiadások. Ezek 21,4 milliárdos összegének döntő részét az anyagjellegű ráfordítások tették ki, egészen pontosan 19,7 milliárdot. 

Ezen belül messze a legtöbbet, több mint 13,6 milliárdot vittek el a rendezői jogdíjak, míg 2 milliárdot a televíziós jogdíjak – ezek értéke az éves indexálás és a forint dollárral szembeni árfolyam változása miatt nőtt.

A személyi jellegű ráfordítások közel 600 milliója a kiegészítő melléklet levezetése szerint „főként a kiemelt rendezvényekhez kapcsolódó reprezentációs költség növekedéséből, valamint a rendezvények számának magasabb szintje miatti sportszakmai személyzet létszámának növekedéséből, valamint a Stratégiai Fejlesztési Programhoz kapcsolódó létszámbővítésből adódott”.

Ezen belül a tavalyi bérköltség 24 százalékkal lett magasabb a tavalyelőttinél, 339 millió (miközben az éves átlagos infláció 5,1 százalék volt 2021-ben – a szerk.), a személyi jellegű kifizetések azonban egy év alatt több mint a duplájukra, csaknem 189 millióra ugrottak. Egyébként 2021-ben átlagban összesen 24 fő dolgozott a Hungaroringnél, az ő részükre közel 270 millió forintnyi bért és csaknem 70 milliónyi személyi jellegű kifizetést teljesített a cég, ami azt jelenti, hogy 

egy alkalmazott éves szinten bruttó 14,2 milliót, havonta pedig valamivel mintegy 1,2 milliót keresett.

A Hungaroring Sport Zrt. választott tisztségviselői együttesen 24 milliót meghaladó tiszteletdíjban részesültek. Ebből 

az igazgatóság elnöke, Gyulay Zsolt közel 3,7 milliót kapott.

Ahogy az várható volt, a 2020-as év az eredményt illetően csak egyszeri kisiklást hozott, a tavalyelőtti, közel 78 milliárdos veszteség után az idén már nyereséget ért el a Hungaroring Sport Zrt. – csakúgy, mint a 2020-at megelőző négy évben. Más kérdés, hogy a 64,3 milliárdos profit elmarad a 2018-19-es esztendőkétől, ugyanakkor meghaladja a 2016-17-es pozitív eredmények szintjét. 

A nyereségből az állam nem vett fel osztalékot, azt teljes egészében az eredménytartalékba helyezte. Szükség is volt erre, hiszen a 2016-ost megelőző évek veszteségeinek következtében az eredménytartalék még így is tetemes, 2,7 milliós negatívumot mutatott 2021 végén.

A bevételek és a kiadások különbözete alapján mínuszos üzemi eredményt a pénzügyi műveletek eredményének közel 164 milliós nyeresége vitte pozitívba, amely döntően a 2021. évi F1-rendezői jogdíjhoz kapcsolódó árfolyamhatásból adódik. 

Ami a kilátásokat illeti, az Ukrajnában kialakult helyzet a társaság bevételeit és ráfordításait közvetlenül nem befolyásolja. 

„Ugyanakkor megkerülhetetlen maradt a koronavírus-járvány, amely, ha sokkal gyengébben is, de változó intenzitással továbbra is jelen van a világban. A Társaság az eddigi tapasztalatok és Covid protokollja alapján felkészülve mindent megtesz annak érdekében, hogy a 2022. évben a kiemelt eseményein biztonságosan tudja fogadni a szurkolókat a lelátókon” – zárja a Hungaroring Sport Zrt. a kiegészítő mellékletét.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!