2p

Brüsszel megvizsgálja a magyarország kiskereskedelmi adót. A magyar kormány egyelőre nem reagált.

Az Európai Bizottság megvizsgálja azt a panaszt, amit az osztrák Spar és a bécsi kormány nyújtott be Magyarország kormányával szemben az áruházakat sújtó különadó miatt - derül ki a Reuters pénteki híréből.  A brüsszeli testület azt ígéri, „megfelelő lépéseket” tesz a helyzet elemzése után. A kifogás tárgya az elhíresült különadó, amelyeket a kiskereskedelmi vállalatok egy részének kell fizetnie Magyarországon.

Célba ért a Spar-panasz
Célba ért a Spar-panasz
Fotó: Depositphotos

Az Orbán-kabinet 2020-ban a koronavírus-járványra hivatkozva emelte meg ezt az adót, amit bizonyos árbevétel felett fizetnek a kiskereskedelmi láncok. Az osztrák kormány és a Spar az Európai Bizottság versenyügyekben illetékes biztosának, Margrethe Vestagernek, az ipari biztosnak, Thierry Bretonnak és a gazdasági biztosnak, Paolo Gentiloninak címezte a levelét. Véleményük szerint a különadó diszkriminatív, mert csak a magas árbevételt elérő, külföldi áruházláncokat sújtja. A franchise-rendszerben működő magyar hálózatokat nem.

A panaszosok szerint a speciális adó elnyeli a cégek nyereségét, ami kisebb a közteher 4,5 százalékos kulcsánál. A brüsszeli bizottság a Reuters megkeresésére azzal kommentálta az ügyet, hogy elemezni fogják Magyarország kiskereskedelmi adóit és ezt követően megteszik a vizsgálat eredményéből fakadó lépéseket. A magyar kormány egyelőre nem reagált a hírügynökség érdeklődésére.

A Spar panaszáról, a boltlánc magyarországi piaci helyzetéről, valamint a kormány és a cég közötti pengeváltásról itt és itt olvashat részletesen. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!