2p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az EU-n belül akar elégételt venni az áruházlánc.

Az Spar azzal vádolta a magyar kormányt, hogy megszegi az uniós jogot, és felszólította Brüsszelt, hogy avatkozzon be a működését érintő "pusztító" hatások enyhítése érdekében. A cégcsoport azt állította, hogy az Orbán Viktor miniszterelnök kormánya által 2022-ben bevezetett különadó („extraprofitadó”) diszkriminatív volt, és számos uniós jogszabályt sértett, többek között az áruk szabad mozgásával kapcsolatosakat - írta a Financial Timesra (FT) hivatkozva a Portfolio.

A Spar az árstopot is kifogásolta. A brit lap megjegyezte, hogy emiatt a boltoknak több terméket is alacsonyabb áron kellett értékesíteni, mint amennyiért beszerezték azokat. Nem tetszett a láncnak kifogásolja, hogy egyes intézkedések még úgy is érvényben tartottak, hogy az infláció jelentősen csökkent. Állítólag a kormány beavatkozása mintegy 90 millió euróval növelte a hálózat költségeit, és 2023-ban közel 50 millió eurós veszteséget okozott a vállalkozásnak.

A Spar a második legnagyobb kiskereskedő Magyarországon a forgalom alapján. Orbán Viktor már régóta a külföldi vállalatokat okolja a magasabb élelmiszerárakért, tavaly azt állította, hogy azok „az indokoltnál jobban megemelték az árakat”, írja az FT.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!