<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Nem Magyarországon, hiszen a választások óta már külön minisztere sincs az egészségügynek, hanem Portugáliában nyújtotta be a lemondását kedden a portugál egészségügyi miniszter, miután az ellenzék bírálta a nyáron kialakult, elsősorban a szülészeti osztályokat érintő orvoshiányt. Ilyen is van.

Marta Temido lemondását António Costa miniszterelnök elfogadta, s megköszönte eddigi munkáját, kiemelve a koronavírus-járvány tetőzése idején végzett tevékenységét. Utódját várhatóan később nevezik ki, a kormányfő ugyanis szerdán többnapos látogatásra Mozambikba megy - írja az Infostart.hu.

Portugáliában nyáron az orvoshiány miatt több kórház csökkentett létszámra állt át, néhány szülészeti osztályt pedig be kellett zárni. 

Van olyan ország, ahol ezért lemond az egészségügyi miniszter. Fotó: DepositphotosVan olyan ország, ahol ezért lemond az egészségügyi miniszter. Fotó: Depositphotos

Bár Temido a járvány idején a szocialista kormány egyik legnépszerűbb tagja volt, az utóbbi időben az orvoshiány miatt az ellenzék több alkalommal bírálta a 48 éves tárcavezetőt.

Az ország közvéleményét felkavarta legutóbb egy állapotos indiai nő este, akinek leállt a szíve, miközben kórházól kórházra szállították Lisszabonban, mert az első intézményben – a főváros legnagyobb kórházában – helyhiány miatt elutasították a felvételét.

Az ügy azért érdekes, mert Magyarországon nyáron sok kórház azt jelezte, hogy több osztálya, vagy rendelése átmenetileg vagy végleg szünetel. Augusztus elején 43 intézményben kellett idén szüneteltetni valamilyen ellátást, mert nem volt elég orvos vagy ápoló. Köztük több szülészeten is. A tatabányai Szent Borbála Kórházban öt napig nem volt ellátás a nyári szabadságolások miatt, júliusban a Mezőtúri Kórházból és a szolnoki Hetényi Géza Kórházból érkeztek kapacitásbeli gondok, ami miatt nem vállaltak szülést - erről Kunetz Zsombor írt posztjában. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.