TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. április 8. 15:23
mfor.hu

Április 6-án, hétfőn megkezdődött az általános iskolai beiratkozás, a koronavírus-járvány miatt azonban másként zajlik, mint korábban: online minden intézhető, és a lakóhely szerinti körzetes iskola mindenkit automatikusan felvesz, aki nem jelzi, hogy másik intézményt választott.

Idén országosan 80-100 ezer családban válnak általános iskolássá gyermekek, s május közepéig eldől, hogy ki, hol kezdheti az első osztályt.

A járványügyi helyzet miatt idén le kell mondani a személyes intézménylátogatásról, órákat sem tudnak megnézni a szülők, nem tudnak megismerkedni a leendő tanítókkal sem. A Magyar Nemzet arról is ír, hogy az Oktatási Hivatal március 1-jéig már értesítette a kötelező felvételt biztosító iskolák fenntartóit, és elérhetővé tette számukra a szeptembertől tankötelessé váló gyermekek adatait.

Rendkívüli beiratkozási szabályok az általános iskolákban. Fotó: Pixabay Rendkívüli beiratkozási szabályok az általános iskolákban. Fotó: Pixabay

Az idei iskolai beiratkozásokat egyébként Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere március 25-i határozata rendkívüli módon szabályozza, írta meg a Szülők Lapja.

A beiratkozás folyamata a következő:

-  Aki körzetes iskolába iratná gyermekét, nincs is különösebb teendője, automatikusan felveszi az általános iskola. A körzetes iskolák listáját IDE kattintva lehet megnézni, kiválasztani. Az Oktatási Hivatal telefonos, vagy elektronikus megkeresést javasol, az adategyeztetés a KRÉTA rendszerén keresztül zajlik 2020. május 21-ig.  Végső esetben, az a szülő, aki semmiképpen nem tud egyeztetni az iskolával, a rendkívüli helyzetben a tanév kezdetekor is bemutathatja a dokumentumokat.

- A körzettel nem rendelkező általános iskolák április 6-24. között tartanak beiratkozást. A kiválasztott iskolák a szülőktől beérkező szándéknyilatkozat alapján elkészítik a beiratkozások beosztását, melyről a szülőket kiértesítik. A szándéknyilatkozatot az iskola honlapjáról lehet letölteni és elküldeni. A körzettel nem rendelkező iskolák legkésőbb április 27-ig döntenek a gyermek felvételéről vagy elutasításáról.

- A kötelező felvételt biztosító, körzetes iskolák további diákokat tudnak felvenni, ha a kötelező létszámon felül még van erre lehetőségük. Ezeket a felvételi kérelmeket a szülők április 28-május 15. között tudják az iskolák felé elektronikusan továbbítani a KRÉTA rendszerben.

A kötelező felvételt biztosító iskolák a körzetükbe nem tartozó gyerekek felvételéről május 21-ig kötelesek dönteni, melyről értesítik a szülőt és azt az iskolát, ahol kötelesek felvenni a gyereket.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.