Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Április 6-án, hétfőn megkezdődött az általános iskolai beiratkozás, a koronavírus-járvány miatt azonban másként zajlik, mint korábban: online minden intézhető, és a lakóhely szerinti körzetes iskola mindenkit automatikusan felvesz, aki nem jelzi, hogy másik intézményt választott.

Idén országosan 80-100 ezer családban válnak általános iskolássá gyermekek, s május közepéig eldől, hogy ki, hol kezdheti az első osztályt.

A járványügyi helyzet miatt idén le kell mondani a személyes intézménylátogatásról, órákat sem tudnak megnézni a szülők, nem tudnak megismerkedni a leendő tanítókkal sem. A Magyar Nemzet arról is ír, hogy az Oktatási Hivatal március 1-jéig már értesítette a kötelező felvételt biztosító iskolák fenntartóit, és elérhetővé tette számukra a szeptembertől tankötelessé váló gyermekek adatait.

Rendkívüli beiratkozási szabályok az általános iskolákban. Fotó: Pixabay
Rendkívüli beiratkozási szabályok az általános iskolákban. Fotó: Pixabay

Az idei iskolai beiratkozásokat egyébként Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere március 25-i határozata rendkívüli módon szabályozza, írta meg a Szülők Lapja.

A beiratkozás folyamata a következő:

-  Aki körzetes iskolába iratná gyermekét, nincs is különösebb teendője, automatikusan felveszi az általános iskola. A körzetes iskolák listáját IDE kattintva lehet megnézni, kiválasztani. Az Oktatási Hivatal telefonos, vagy elektronikus megkeresést javasol, az adategyeztetés a KRÉTA rendszerén keresztül zajlik 2020. május 21-ig.  Végső esetben, az a szülő, aki semmiképpen nem tud egyeztetni az iskolával, a rendkívüli helyzetben a tanév kezdetekor is bemutathatja a dokumentumokat.

- A körzettel nem rendelkező általános iskolák április 6-24. között tartanak beiratkozást. A kiválasztott iskolák a szülőktől beérkező szándéknyilatkozat alapján elkészítik a beiratkozások beosztását, melyről a szülőket kiértesítik. A szándéknyilatkozatot az iskola honlapjáról lehet letölteni és elküldeni. A körzettel nem rendelkező iskolák legkésőbb április 27-ig döntenek a gyermek felvételéről vagy elutasításáról.

- A kötelező felvételt biztosító, körzetes iskolák további diákokat tudnak felvenni, ha a kötelező létszámon felül még van erre lehetőségük. Ezeket a felvételi kérelmeket a szülők április 28-május 15. között tudják az iskolák felé elektronikusan továbbítani a KRÉTA rendszerben.

A kötelező felvételt biztosító iskolák a körzetükbe nem tartozó gyerekek felvételéről május 21-ig kötelesek dönteni, melyről értesítik a szülőt és azt az iskolát, ahol kötelesek felvenni a gyereket.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.