2p

Az Orbán Viktor által aláírt rendelet szerint a Miniszterelnökség beruházási keretéből 15 milliárd forintot csoportosítanak át egy újabb közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány létesítésére.

A választások előtti utolsó napokban sem tétlenkedik a kormány. A kampány mellett arra is van ideje, hogy állami pénzek nagy összegű átcsoportosításáról döntsön. Szerdán például arról, hogy a Miniszterelnökség egyik bugyrából 15 milliárd forintot áttegyen egy másikba, s abból egy közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványt hozhasson létre.

Utaznak az adófizetők milliárdjai. Fotó: MTI
Utaznak az adófizetők milliárdjai. Fotó: MTI

Ez a bizonyos 15 milliárd eddig a Miniszterelnökség Központi kezelésű előirányzatok címen belül a Miniszterelnökség tulajdonosi joggyakorlásával kapcsolatos bevételek és kiadások között szerepelt. Onnan kerül át a Miniszterelnökség Fejezeti szinű előirányzatai közé, "közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány létesítéséhez, valamint részére pénzbeli vagyoni juttatás nyújtásához szükséges forrás biztosítása érdekében".

Az, hogy milyen alapítványt, milyen célra kíván létrehozni a Gulyás Gergely által vezetett Miniszterelnökség, a kormányrendeletből nem derül ki.

A kormány már eddig is több tíz közérdekű alapítványt hozott létre, amelyek többezer milliárd forint összértékű állami vagyont kaptak, ingyen. Közülük is a legnagyobb reflektorfényt az eufemisztikusan modellváltó egyetemeknek hívott felsőoktatási intézmények irányítására létrehozott alapítványok kapták, amelyek ily módon rendelkezhetnek a magyar egyetemek mintegy 70 százalékával, a legfontosabb országos kulturális intézményekkel, prémium ingatlanokkal, kastélyokkal, valamint milliárdos vállalati részvényekkel - hívta fel a figyelmet az Átlátszó.hu. Egy kétharmados törvénymódosítással a mostani kormány bebiztosította a hozzá közeli hálózat befolyását a korábbi állami vagyon felett egy vasárnapi ellenzéki győzelem esetére is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!