2p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az Európai Bizottság az uniós villamosenergia-piac szerkezetének megreformálását javasolja annak érdekében, hogy felgyorsítsa a megújuló energiaforrásokra áttérést, csökkentse a függőséget a fosszilis tüzelőanyagoktól, és tisztábbá, versenyképesebbé tegye az uniós ipart - közölte a brüsszeli testület hétfőn.

A javasolt reform keretében olyan intézkedéseket vezetne be, amelyek ösztönzik a nem fosszilis tüzelőanyaggal történő villamosenergia-termelésre irányuló hosszabb távú szerződések kötését az áringadozások elkerülése érdekében, ösztönözve a beruházásokat a termelőkapacitásokba.

A javaslat illeszkedik az európai Zöld megállapodáshoz kapcsolódó ipari tervhez is, mivel lehetővé teszi a hozzáférést az európai ipar számára a megújuló, nem fosszilis eredetű és megfizethető energiához, ami a dekarbonizáció és a zöld átállás egyik kulcsfontosságú tényezője.

A bizottság javaslata szerint a termelők jövedelemstabilitásának biztosítása és az áringadozásoktól megóvásuk érdekében az uniós országoknak a megújuló energiába irányuló új beruházások állami támogatását kétirányú különbözeti szerződésen keresztül kell megvalósítaniuk, míg kötelesek lesznek a többletbevételeket a fogyasztókhoz irányítani.

Új kötelezettségek vonatkoznának majd a megújuló energiaforrások rendszerbe integrálásának megkönnyítésére és a termelés kiszámíthatóságának növelésére. Ezek közé tartoznak a rendszerüzemeltetőkre vonatkozó, a hálózati torlódásokkal kapcsolatos átláthatósági kötelezettségek és a valós időhöz közelebb álló kereskedési határidők. A javasolt reformot a hatályba lépés előtt az Európai Parlamentnek és az uniós tagállamok kormányait tömörítő Európai Tanácsnak is meg kell vitatnia és jóvá kell hagynia.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!