<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A minisztériumok felsorolásáról szóló törvényjavaslatot hétfőn nyújtotta be a miniszterelnök, akár már kedden el is fogadhatják.

Az eddig a Miniszterelnöki Kabinetiroda alá tartozó gazdaságfejlesztési miniszter, Nagy Márton önálló minisztériumot kap, míg a Lázár János vezette Építési és Beruházási Minisztérium a továbbiakban Építési és Közlekedési Minisztérium néven fog futni – derül ki az Országgyűlés honlapjára felkerült, Orbán Viktor által jegyzett törvényjavaslatból. Egyúttal az is kiderült, a megszűnő Technológiai és Ipari Minisztérium jogutódjaként létrejövő tárca neve Energiaügyi Minisztérium lesz.

A törvényjavaslatból azt is megtudjuk, a változások közül a Gazdaságfejlesztési Minisztérium létrejötte 2023. január 1-jén történik meg, a többi változtatás még idén, december 1-jén hatályba lép.

Az indítványhoz kivételességi eljárást is kezdeményezett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, ehhez a jelenlevő képviselők négyötödének támogatása szükséges. Amennyiben ezt támogatja a Ház, akkor

a törvényjavaslatról már kedden dönthetnek a honatyák.

A kormányátalakítás Palkovics László lemondása miatt vált esedékessé. Mint arról beszámoltunk, a múlt hét hétfőn Gulyás Gergely kancelláriaminiszter egy rendkívüli kormányinfón ismertette, a korábbi miniszter tárcájára egységes portfolióként tekintett, azonban Orbán Viktor úgy látta, az energetika külön minisztériumot igényel, ez vezetett Palkovics távozásához.

Az Energiaügyi Minisztérium leendő vezetőjéről, Lantos Csabáról itt olvashat: