6p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A Rajk László Szakkollégium tagjaként jóban volt a fiatal fideszesekkel, de első üzleti sikerét Simor András jegybankelnökkel közösen érte el. Az üzleti szférában mozgott, a politikához csak szőr mentén, például a Heti Válasz résztulajdonosaként kötődött. Korrupciógyanús ügyben is meg kellett szólalnia, Palkovics László lemondásának híre után pedig egyből az ő neve merült fel utódként. Portré Lantos Csaba leendő energetikai miniszterről.

Úgy tűnik, tényleg mindenkivel jóban tud lenni Lantos Csaba, aki a december 1-jével megalakuló energiaminisztérium tárcavezetője lesz. Az 1962-es, hódmezővásárhelyi születésű Lantos a középiskolát Nyíregyházán, az ottani Krúdy Gyula Gimnáziumban végezte el, majd a fővárosba került, a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem közgazdász-szociológia szakos hallgatója lett. Itt a Chikán Attila (Orbán Viktor első, 1998-as kormányának gazdasági minisztere) által alapított Rajk László Szakkollégiumhoz is csatlakozott, amely komoly kapcsolatban állt az ELTE jogi karán működött Bibó István Szakkollégiummal, amelyből a ’80-as évek végén a Fidesz is kinőtt. Chikán Attila egy interjúban azt mondta,

„a bibósok vezető rétege benne maradt a politikában, a rajkosok pedig elmentek szakmai vonalakra. Ezért aktív rajkos politikus alig van, de a gazdasági életben sokan vannak vezető pozícióban, a legnagyobb magyar vállalatok vezetői között szép számban találhatók rajkosok”.

Lantos is ez utóbbi körbe tartozott, az üzleti életben helyezkedett el, a 100 leggazdagabb magyar listáján idén 13,3 milliárd forintra becsült vagyonával a 96. helyet foglalta el, illetve neve a Befolyás-barométerben is rendszeresen feltűnik a top 50-ben.

Persze ő nem erre az előkelő helyre született, de nem is a NER tette milliárdossá. Az egyetem elvégzése után kötvénykereskedőként helyezkedett el a Budapest Banknál, mint egy interjúban fogalmazott, „a kétszintű bankrendszer egyik első alkalmazottjaként”, első főnöke Járai Zsigmond volt. Ez idő tájt a Creditanstalthoz is járt Bécsbe, ahol

együtt dolgozott Bajnai Gordonnal és Simor Andrással is.

Utóbbival, valamint Nobilis Kristóffal közösen építették fel a CA-IB-t, amely a közép-kelet-európai térség legnagyobb brókercégévé vált, 1997 és 2000 között ennek vezérigazgatója volt. Bár – mint látható – diákkora óta a Fidesz közelében volt (sosem lett párttag), a HVG szerint Gyurcsány Ferenc is felkérte volna a vagyonkezelő központ irányítására, amit azonban nem fogadott el.

A rendszerváltást követő időkben a magyar tőkepiac megteremtésében is aktív szerepet vállalt, az első tőzsdetanács tagja volt, illetve a tőzsdei forgalom elszámolását végző Keler megalapításában és működtetésében is elévülhetetlen érdemei vannak, konkrétan 2015 végéig ennek elnöke is volt. Csányi Sándor OTP-vezér az ezredfordulón csábította át saját bankjához, amelynek 2007-ig volt vezérigazgató-helyettese, a lakossági üzletág irányítása volt a feladata.

Ezt követően más vizekre evezett, egészségügyi befektetésekbe kezdett. Megalapította a Róbert Károly Magánkórházat, amiből szeretett volna tízmilliárd forintos forgalmú vállalkozást csinálni, de ez végül nem jött össze, így azt 2018-ban eladta. Ennek ellenére több egészségügyi befektetése is megmaradt a K+F szektorban, illetve továbbra is igazgatósági tagja a Richter Gedeon Nyrt.-nek. A magánegészségüggyel kapcsolatos gondolatairól, a magánkórházban levő üzletrészének értékesítéséről a lapunknak akkor adott interjújában beszélt.

A politikához 2008-ban került igazán közel először, ekkor

résztulajdonosa lett a jobbközép értékrendű Heti Válasznak,

melynek egy másik tulajdonosa ugyanakkor Csák János volt, aki most minisztertársa lesz az ötödik Orbán-kormányban. Érdekesség, hogy egy harmadik kormánytag is feltűnik ebben a történetben: Szalay-Bobrovniczky Kristóf mostani honvédelmi miniszter még Lantos tulajdonrészszerzése előtt, 2007 elejéig ügyvezetője volt a hetilapot kiadó kft.-nek. Csák Jánossal a kapcsolata ugyanakkor régebbről ered, a mostani kulturális és innovációs miniszter által 2003-ban alapított Széll Kálmán Alapítványnak Lantos Csaba évekig kuratóriumi elnöke volt.

Lantos Csaba a Széll Kálmán Alapítvány 2012-es rendezvényén (Fotó: Földi Imre / MTI)
Lantos Csaba a Széll Kálmán Alapítvány 2012-es rendezvényén (Fotó: Földi Imre / MTI)

Lantos Csaba neve a 2010-es évek elején-közepén bukkant fel újra a politika körül, mégpedig elég kellemetlen kontextusban. A MET-botrány egyik főszereplőjévé vált. Lantos a MET Holdig AG igazgatótanácsi tagjaként, míg jó barátja, Hernádi Zsolt, akivel a Rajk Szakkollégiumból ismerték egymást, Mol-vezérként (a Mol résztulajdonos volt a MET-ben) volt érdekelt az ügyben. A korrupciógyanúsnak tartott ügy lényege az volt, hogy az állammal folytatott gázkereskedelemből származó árkülönbségek (a tőzsdei gázár sokkal olcsóbb volt, mint a hosszú távú gázszerződés alapján szállított orosz energiahordozó) a MET-nél mint offshore, azaz homályos tulajdonosi hátterű cégnél csapódtak le az állam kárára. A botrányban Lantos volt a beszélő fej, egy akkori interjújában

a MET-et átláthatónak, a támadást pedig nemtelennek minősítette, illetve visszautasította, hogy Orbán Viktor miniszterelnöknek bármi köze lenne a botrányhoz.

Lantos 2021 nyara óta pedig a Szegedi Tudományegyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának is, ahol kuratóriumi tagtársa többek közt Trócsányi László európai parlamenti képviselő, korábbi igazságügyi miniszter is.

Miniszterként a neve Palkovics László lemondásának múlt szerdai sajtóhíre után azonnal felmerült, és ötnapnyi hallgatás után Gulyás Gergely kancelláriaminiszter hétfőn meg is erősítette, hogy az üzletember fogja vezetni a Technológiai és Ipari Minisztérium szétszabdalása után létrejövő energetikai tárcát.

Befektetési tanácsok a leendő minisztertől

 

Lantos Csaba 2018-ban, a pénzügyi válság tízéves évfordulóján visszaemlékezést írt lapunknak, melyben felidézi, hogyan élte meg az akkori befektetések elértéktelenedését, illetve tanácsokat is ad arra, mikor érdemes újra beszállni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!