2p

Számos magyar kisvállalkozás került anyagilag lehetetlen helyzetbe, miután két hete közölték velük, hogy a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló R-Kord Kft. mint fővállalkozó egyelőre nem fizeti ki elvégzett munkájukat egy uniós beruházás keretében.

Az R-Kord arra hivatkozik, hogy az állam sem fizet nekik. A cég nem cáfolta a Szabad Európa értesüléseit. 

A szóban forgó munkánál a GSM-R program keretében a közbeszerzési kiírás szerint 58,85 milliárd forint értékben 2255 kilométer hosszú vasúti pálya elektronikus rendszerét korszerűsítik és látják el többek között a legújabb technológiájú kommunikációs berendezésekkel.

Állítólag az állam késlekedése miatt van csúszás. Fotó: MTI/Vasvári Tamás
Állítólag az állam késlekedése miatt van csúszás. Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A GSM-R-fejlesztést részben az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program forrásaiból valósítják meg. A szerződést 2018. július 2-án írták alá, vagyis a beruházás még a 2014–2021-es uniós költségvetés része. Emiatt ha nem fejezik be idén, ugorhat a pénz.

A tényleges munkák jelentős részét nem közvetlenül a tendernyertes R-Kord dolgozói végzik. Egy többszintű, alvállalkozókból álló rendszerben az Alépítmény-Hálózat is alvállalkozó, de számos kis céggel állnak szerződéses kapcsolatban. 

Az R-Kord Kft. a V-Híd-csoport tagja, vagyis Mészáros Lőrinc tulajdonában áll. A lap információi szerint a fővállalkozó R-Kord azért nem fizet, mert az állam sem fizet nekik. Úgy tudják, a munkák és a kifizetések felfüggesztésével több, a kivitelezésen dolgozó kisvállalkozás került lehetetlen helyzetbe.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!