5p

Szerdán délután jelentette be Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Bizonyos tekintetben példátlan intézkedésekről döntött a kormány, amire a rendszerváltás óta nem volt precedens - mondta Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Három szakaszra bontható a járvány egésze:

  • egyedi esetek
  • csoportos megbetegedések is kialakulhatnak, mint arra Európában már van példa,
  • és a megbetegedés tömegessé válhat.

A kormány a megelőzés jegyében döntött szakemberekkel történő egyeztetéseket követően.

A kormány mai napon az Operatív Törzs és Pintér Sándor belügyminiszter javaslatára vészhelyzetet hirdet az ország teljes területére. Ez a rendkívüli jogrend a legszélesebb jogköröket biztosítja. A következő időszakban kormányrendeletek fogják tisztázni a részleteket.

Beutazási tilalmat rendelünk el Olaszországból, Dél-Koreából és Kínából, kivéve magyar állampolgárokat, esetükben pedig hatósági karantént rendel el a kormány. Vonatokat, buszokat, repüőket leállítják ezeket az országokból, valótlan nilyatkozattétel szankciókat von maga után. Ez ma éjféltől lép életbe - válaszolta Gulyás Gergely újságírói kérdésre.

Szintén kérdésre válaszolva elmondta, a repülőjáratok tekintetében megkapják a megfelelő információkat, nem lehet kijátszani a rendszert, ha tehát valaki kerülőúton, például Olaszországból Franciaország érintésével repül Magyarországra, arról is tudni fognak. Aki autóval, vonattal érkezik, azoknak a határon választ kell adniuk, jártak-e az érintett országokban. Ha nem mondanak igazat, annak büntetőjogi következményei lehetnek.

Az összes szlovén és az osztrák határátkelőhelyen visszaállítják a határellenőrzést. Az intézkedést a Belügyminisztérium hajtja végre, de hogy hány órára van ehhez szüksége, arról a minisztérium tud majd tájékoztatást adni, de a rendelet azonnali hatállyal életbe lép, és legkésőbb ma éjfélre megtörténik az ellenőrzés visszaállítása.

Intézménylátogatási tilalmat rendelnek el az egyetemeken. Az egyetemi oktatás csak távoktatás formájában történhet. Ezt az intézkedést főként a sok külföldi hallgató miatt kellett meghozni.

Az iskolák bezárását még nem tartják indokoltnak, mivel a gyerekek a legkevésbé veszélyeztetettek jelen állás szerint, és ha ilyen történne, fennállna annak a veszélye, hogy meg kell ismételni a tanévet - magyarázta a miniszter. Hozzátette, az óvodák és az iskolák saját hatáskörben dönthetnek bezárásról.

Mit tehet meg még a kormány veszélyhelyzetben?
Ebben a cikkünkben részletesen összeszedtük.

Betiltja a kormány a 100 főnél nagyobb beltéri és az 500 főnél nagyobb szabadtéri rendezvények megtartását is. Ez már szórakozóhelyekre, mozikra, színházakra is vonatkozik, de cégekre, munkahelyekre és bevásárlóközpontokra nem. Utóbbi ugyanis szükséges a létfenntartáshoz, hogy az emberek be tudjanak vásárolni.

Felfüggesztik a Határtalanul! programot, a diákok külföldi nyelvtanulási lehetőségeire vonatkozó programot is egy évvel elhalasztják és megtiltják az osztálykirándulások lebonyolítását is.

Abban az esetben, ha valakinek a napokban, vagy a veszélyhelyzet idején járna le valamilyen okmánya, azt a rendkívüli jogrend megszüntetéséig nem kell megújítani, érvényesek maradnak.

Ingyenessé válik sokaknak egy távmunkás szoftver

Egészségügyi és oktatási intézmények, kormányzati és önkormányzati szervek, nonprofit szervezetek, valamint korábbi ügyfelei számára ingyenesen elérhetővé tette otthoni munkavégzést segítő szoftvereit a LogMeIn. A cég termékei megoldást nyújtanak a virtuális megbeszélések és videókonferenciák megszervezésére, internetes képzések és virtuális rendezvények lebonyolítására, valamint a távoli IT support és távoli elérés biztosítására.

Ezek a döntések visszavonásig érvényesek - mondta Gulyás Gergely.

Gulyás elmondta, hogy a vészhelyzet kihirdetésére azért is volt szükség, mert a hatósági karantén elrendeléséhez ez elengedhetetlen, valamint az egyetemek bezárása sem történhetne meg az intézkedés nélkül.

A fentieken túlmenően felmerült a kormányülésen, hogy betiltják a miséket és istentiszteleteket, erről Semjén Zsolt egyeztet az egyházakkal, utána születhet majd döntés.

Gulyás Gergely elmondta:

A járvánnyal kapcsolatosan nem hetekről, hanem hónapokról beszélhetünk.

Kiemelte: jelentős és súlyos gazdasági következményei lesznek a járványnak. Ezek enyhítésére a kormánynak lesznek gazdasági intézkedései, de az első, hogy az emberek egészségében keletkező károkat minimalizálni tudják.

Jelenleg 13 fertőzött személy van Magyarországon a koronavirus.gov.hu oldala szerint. A reggeli órákhoz képest 16 személy került karanténba, az akkor 53 fős létszám délutánra 69-re emelkedett és közel 100-zal nőtt a mintavételek száma is. Most a reggeli 531 után már 609 esetben vettek mintát.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!