<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A koronavírus terjedése miatt Magyarországon akár már ma is kihirdethetik a veszélyhelyzetet. Ez számos komoly korlátozással járhat, megnéztük, pontosan milyen változások jöhetnek, ha Orbán Viktor megnyomja a piros gombot.

Rendkívüli jogrend, veszélyhelyzet elrendelését javasolja a kormánynak az operatív törzs - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ma délelőtt, az Európa-szerte egyre súlyosabb koronavírus-helyzetre hivatkozva. Az operatív törzs azt is javasolta a kormánynak, hogy zárják le a határokat az Olaszországból érkezők előtt, annyi kivétellel, hogy a magyar állampolgárok bejöhetnének, de rájuk automatikus karantén várna. A javaslat része továbbá a 100 főnél nagyobb beltéri rendezvények megtiltása.

A veszélyhelyzet elrendeléséről tehát akár órákon belül döntés születhet, így most megnéztük, milyen változásokra kell felkészülnünk, ha élesítik az intézkedést. A részletekről a 2011. évi CXXVIII. törvény a katasztrófavédelemről rendelkezik - ezen belül is az V. fejezetet érdemes alaposabban górcső alá venni.

Mentőápoló védőfelszerelésben az Országos Mentőszolgálat Mohács utcai állomásán 2020. március 10-én. MTI/Balogh Zoltán
Mentőápoló védőfelszerelésben az Országos Mentőszolgálat Mohács utcai állomásán 2020. március 10-én. MTI/Balogh Zoltán

Mi is pontosan a veszélyhelyzet?

A szakszöveg szerint veszélyhelyzet az, amit az országgyűlés, a lakosság biztonságának és biztonságérzetének növelése céljából, a természeti és civilizációs katasztrófák elleni védekezés hatékonyságának fokozása, a katasztrófavédelmi szervezetrendszer erősítése, a katasztrófavédelmi intézkedések eredményességének növelése érdekében rendelhet el.

Veszélyhelyzetet hirdethetnek különösen intenzív természeti eredetű veszélyek - árvíz, belvíz, hóvihar, stb. - esetén, ipari szerencsétlenségekkor, durva ivóvíz- vagy légszennyezés bekövetkeztekor, az infrastruktúra összeomlása, illetve állatjárvány esetében, valamint 

tömeges megbetegedést okozó humánjárvány vagy járványveszély

idején. Kiemelni fölösleges, de azért rögzítsük: most az utóbbi eset áll fent.

Milyen intézkedések jöhetnek?

Ha kihirdetik a veszélyhelyzetet, akkor először is külön miniszteri biztost nevezhetnek ki, aki irányítja a krízis elhárítását. Neki jogában áll a termelési, ellátási és szolgáltatási kötelezettségek biztosítása érdekében külön rendeletben kötelezni az ország termelőit meghatározott termékek és szolgáltatások gyártására, biztosítására, akiknek erről szerződést kell aláírniuk. Tehát mindenkinek a miniszteri biztos parancsára kötelező lesz azt termelnie, amire a krízishelyzetben az országnak szüksége van. 

Ha fennáll a helyzet súlyosbodásának veszélye, akkor minden gazdálkodó szervezet működése rendeletben állami felügyelet alá vonható. Az állam nevében ilyenkor az államháztartásért felelős miniszter vagy kormánybiztos jár el. Az állam viszont később kötelező kártalanítani minden, a veszélyhelyzet ideje alatt a hatáskörébe vont gazdasági szereplőt, melyet az érintett miniszter vagy kormánybiztos döntése nyomán kár ért.

És amit mindannyian megérzünk majd

Veszélyhelyzetben korlátozni lehet a közúti, vasúti, vízi és légijárművek forgalmát a nap meghatározott időtartamára, és a közlekedés útvonala is korlátozható, illtve az ország egész területén vagy meghatározott részén átmenetileg akár teljesen meg is tiltható. 

Korlátozni lehet a lakosság utcán vagy más nyilvános helyen való tartózkodását, erről kötelező rádióban, tévében, online és print médiában, valamint "a helyben szokásos módon" tájékoztatni az állampolgárokat.

Betiltható minden közterületi rendezvény, nyilvános gyűlés.

Elrendelhetik, hogy átmenetileg kitelepítsék a lakosságot az ország meghatározott részéről. Ilyenkor természetesen gondoskodni kell az ideiglenes szállásról is a kitelepítettek számára. A kitelepítés megszervezéséért, irányításáért mindenhol a helyi polgármester és a hivatásos katasztrófavédelmi szerv felelnek. Aki a kitelepítés elrendelése ellenére marad, azzal szemben a rendvédelmi szervek járnak el.

Ideiglenes polgári védelmi szolgálat felállítását is elrendelhetik.

Engedélyhez köthetik az ország meghatározott részére való beutazást, átutazást, ott-tartózkodást vagy az onnan való kilépést is.

A védekezési munkák helyszínén betiltható az alkoholfogyasztás és -kereskedelem.

Elrendelhetik a nemzetgazdasági és más szempontból fontos vagyontárgyak kiürítését a problémás területekről.

Élet- és vagyonmentés érdekében elrendelhetik a mentésre alkalmas bármely jármű, műszaki eszköz és földmunkagép igénybevételét. Tehát ha van egy teherautónk, amiről az állam úgy határoz, hogy szükséges az emberek vagy fontos vagyontárgyak evakuációjához, akkor át kell engedni a használatát.

Ingatlan igénybevétele, sőt, részleges vagy teljes bontása is elrendelhető, ilyenkor a tulajdonost az állam kártalanítja.

Egyedi határozattal dönthetnek az oktatási intézmények működéséről, a tanítási rend, tanév módosításáról, az intézmények bezárásáról is.

Az operatív törzs ma kettőkor tart tájékoztatót, ott további részletek derülhetnek ki.