Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Kormos Olga Kormos Olga

Csütörtökön megírtuk, hogy immár van arra mód, hogy bárki, aki szeretné, magán úton csináltathat koronavírus-tesztet. Azóta az egyik helyszín kérte, hogy vegyük ki cikkünkből a nevüket, mert megszűntek vérvételi helyszínként működni, amit egyébként többen is jelezték felénk, hogy nem érik el őket. 

Bár még jelenleg is három mintavételi helyszín van megjelölve a Mikromikomed Lab Facebook-oldalán, egyikük a Budagyöngye Bevásárlócentrum szerkesztőségünkhöz eljuttatott levelében jelezte, hogy „nem felel meg a valóságnak az az állítás, hogy a Bevásárlóközpont területén koronavírus mintavételi tevékenység történik. Ehelyett a valóság az, hogy a Bevásárlóközpont területén tilos koronavírus mintavétel végzése”. A szolgáltatás elérhetősége tehát kétségessé válhat. A helyzet tisztázása miatt megkerestük a Mikromikomed Lab ügyvezetőjét, Dr. Széll Andrást, végül is hány helyszínen lehet vérvételt kérni koronavírus-teszt miatt, aki leszögezte: ők nem foglalkoznak a helyszínekkel, az egy szerződött partnerük dolga, ők szakképzett infektológusként kizárólag a minták bevizsgálásával foglalkoznak.

Nem zökkenőmentes a magán koronavírus-tesztelés. Fotó: depositphotos.comNem zökkenőmentes a magán koronavírus-tesztelés. Fotó: depositphotos.com

Mi csak a levett minták validálását végezzük, amire a velünk szerződött partnerünk keresett mintavételi helyeket. Mi nem vállalhattuk a mintavételt, mert nincs erre kapacitásunk. Mikor megkeresett minket egy világcég, akivel régóta üzleti kapcsolatban állunk, csak akkor mondtam igent a felajánlásukra, amikor találtunk egy olyan partnert, aki megtalálja a mintavételi helyszíneket. Velük már ő szerződött le, nem mi. A feltétel ezeknél a laboroknál az, hogy csak olyanok lehetnek, amelyek megfelelő járványügyi ismeretekkel rendelkeznek, ahol leveszik a mintát.

A Mikromikomed Lab tehát „csak” a helyszínekről beérkező mintákkal foglalkozik, a szervezéssel nem, hiszen a rengeteg adminisztráció elvenné az időt az érdemi dolgoktól, a tesztek bevizsgálásától. A szervezés, a vérvételi helyszínek megtalálása pedig a Mundi Medical Bt. dolga. Próbáltuk elérni a vezetőjét, de egyelőre nem sikerült, amint sikerül vele beszélnünk, frissítjük cikkünket.  

Az elmúlt napokban óriási lett a roham, napi 50 teszt a Mikromikomed Lab átlagkapacitása. Mivel egy hete végzik magánpáciensek szűrését, már 350-400 teszten is túl vannak. A technikát, a megfelelő műszereket a kvalifikált szakemberek már évek óta működtetik, csak más betegségekre, például HIV-szűrésre. Ennek kapcsán merült fel, hogy régi üzletfelük -, akiknek nevét a kapacitáshiány miatt szeretnék anonimként kezelni -, felajánlotta, hogy egy legmagasabb minősítéseknek megfelelő tesztet végezhetnének Magyarországon. Mivel a saját laboratóriumukban várandós nők is megfordulnak, addig nem vállalták, amíg nem találtak olyan partnert, aki független helyszíneken le tudja venni a mintákat. Fontos volt számukra, hogy nem minőségen aluli tesztről van szó, nem is gyorsteszt, hanem megfelelő belső kontrollal végzett minősített teszt. Még azt is mérik, hogy jól vették-e le az anyagot, van-e elég minta, s meg van-e a megfelelő belső-külső kontroll. 

A Mikromikomed Lab közel ezer tesztet kötött le a világcéggel, de más világcégek is időközben kijöttek hasonló minőségű tesztekkel, amit világszerte árulnak már – tette hozzá Dr. Széll András orvos-mikrobiológus.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.