2018. december 20. 14:55

Nagyon drágulnak a feldolgozatlan élelmiszerek.

Az inflációval, különösen a nyugdíjasok fogyasztói kosarával foglalkozó írásainkra gyakran érkeznek olyan reakciók - főleg idősebb olvasóinktól -, hogy az általuk érzékelt áremelkedés jóval meghaladja a Központi Statisztikai Hivatal által közölt adatokat.

Drágulni fog az élelmiszer Drágulni fog az élelmiszer

A Magyar Nemzeti Bank ma publikált inflációs jelentéséből választ találhatunk néhány olvasói kérdésre. Kiderül például belőle - bár ez így nincs benne leírva, mert a jegybank nem is foglalkozik külön a nyugdíjas inflációval -, hogy az élelmiszerek miatt az idősek kosara szerint számolt árindex könnyen magasabb lehet, mint az általános mutató.

A jegybank szerint jövőre 2,9 százalék lehet az infláció. Szeptemberben még 3,1 százalékot mondtak, azóta az olajárak alakulása miatt lejjebb vitték előrejelzésüket. Mindkét szám nagyobb egyébként, mint amennyivel - 2,7 százalékkal - a kormány emeli januárban a nyugdíjakat.

A dokumentumból azonban még izgalmasabb részleteket lehet kihámozni. A jegybanki szakértők szerint például a feldolgozatlan élelmiszereknél szinte árrobbanás várható jövőre: az idei 6,8 százalék után 8,9 százalék lehet ebben a termékkörben az infáció.

 

Mindez azért lényeges, mert az idősek fogyasztásában az élelmiszer nagyobb súllyal szerepel, mint a társadalom egészében. Az MNB szerint a feldolgozatlan élelmiszereknél 10 százalék volt az infláció az elmúlt hónapokban - főleg a szezonális termékek, például zöldségek miatt - , ami jócskán meghaladja az 5,5 százalékos historikus átlagot. Ez a tendencia folytatódik a jelek szerint jövőre is, majd később lecsendesül. De - mint a szerzők írják - nincs példa olyan változékonyágra termékkör áraiban Európában, mint Magyarországon, sehol máshol nem reagálnak olyan érzékenyen a kínálat átmeneti megváltozására az árak, mint nálunk.

Persze nem mindegy, hogy milyen termék kerül végül a kosárba. A feldolgozott élelmiszereknél mérsékeltebb áremelkedést várt a jegybank - főleg az adóintézkedések, áfacsökkentések miatt - de összességében az élelmiszereknél 4,7 százalékkal emelkedhetnek átlagosan az árak 2019-ben, az idei 4,3 százalék után. Ennél dinamikusabban csak a dohány, alkohol inflációja ugorhat meg, 6,6 százalékkal, de ott egyértelműen a dohánytermékek adójának emelése okozza a drágulást.

Ebből pedig arra lehet következetni, hogy a nyugdíjasok kosara szerint számolt inflációra továbbra is negatív hatással lesz az élelmiszerek ára, ráadásul minél nagyobb részt tesz ki a fogyasztásból ez a tétel, annál inkább megérzik az idősek az inflációt.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!