2018. december 11. 11:02

Átmenetinek mondják a szakértők az áremelkedés lassulását.

A Központi Statisztikai Hivatal mai adatközlése szerint a nyugdíjasok fogyasztói kosara szerint mért árindex 102,9 százalék volt novemberben az egy évvel korábbihoz képest.

Többe kerül az élelmiszer Többe kerül az élelmiszer

Ez némi lassulást jelent az előző hónapokhoz képest, amikor 3 százalék, vagy annál is magasabb inflációt mutatott ki ebben a körben a KSH.

Mindenesetre az látszik, hogy augusztus óta gyorsul a nyugdíjasok inflációja, az őszi hónapokban 3,4 százalékos értéket is mért már a statisztikai hivatal. Az év eddig tizenegy hónapja alapján 2,7 százalék volt a nyugdíjas infláció, de ha csak utolsó három hónapot nézzük, akkor azt kapjuk, hogy a nyugdíjasok élete 3,2 százalékkal drágult.

 

Ezt azért érdemes kiemelni, mert az idei nyugdíjkiegészítésre való jogosultság számításakor csak a január és augusztus közötti időszakot vette figyelembe a kormány. Akkor arra az eredményre jutottak, hogy nem kell kiegészíteni az év elején 3 százalékkal emelt járandóságokat, az árak alakulása ezt nem teszi indokolttá.

Mint jeleztük, azóta viszont gyorsult a nyugdíjas infláció, és elemzők szerint bár novemberben egy váratlanul alacsony adat a trend megakadását jelzi, az árfolyamatokat jobban megragadó maginfláció alakulása mégis arra utal, hogy a következő hónapokban ismét lendületesebben emelkedhetnek az árak, tartósan a 3 százalék fölötti tartományban tartva a nyugdíjas inflációt.

Ez pedig a jövő évi 2,7 százalékos nyugdíjemelés szempontjából vet fel kérdéseket. A kormány részéről Gulyás Gergely miniszter portálunk érdeklődésére a korábbi Kormányinfókon kifejtette, hogy a kormány nem kíván változtatni az emelés mértékén, de amennyiben az infláció miatt ez szükségessé válik, akkor lépni fognak, korrigálják a nyugdíjakat.

A statisztikai hivatal jelentése szerint egyébként az idősek fogyasztói kosarában nagyobb súllyal szereplő élelmiszerek 4,5 százalékkal drágultak egy év alatt novemberben, ezen belül az idényáras élelmiszerek - burgonya, friss zöldség, gyümölcs - 19,6 százalékkal.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.