2018. december 11. 11:02

Átmenetinek mondják a szakértők az áremelkedés lassulását.

A Központi Statisztikai Hivatal mai adatközlése szerint a nyugdíjasok fogyasztói kosara szerint mért árindex 102,9 százalék volt novemberben az egy évvel korábbihoz képest.

Többe kerül az élelmiszer Többe kerül az élelmiszer

Ez némi lassulást jelent az előző hónapokhoz képest, amikor 3 százalék, vagy annál is magasabb inflációt mutatott ki ebben a körben a KSH.

Mindenesetre az látszik, hogy augusztus óta gyorsul a nyugdíjasok inflációja, az őszi hónapokban 3,4 százalékos értéket is mért már a statisztikai hivatal. Az év eddig tizenegy hónapja alapján 2,7 százalék volt a nyugdíjas infláció, de ha csak utolsó három hónapot nézzük, akkor azt kapjuk, hogy a nyugdíjasok élete 3,2 százalékkal drágult.

 

Ezt azért érdemes kiemelni, mert az idei nyugdíjkiegészítésre való jogosultság számításakor csak a január és augusztus közötti időszakot vette figyelembe a kormány. Akkor arra az eredményre jutottak, hogy nem kell kiegészíteni az év elején 3 százalékkal emelt járandóságokat, az árak alakulása ezt nem teszi indokolttá.

Mint jeleztük, azóta viszont gyorsult a nyugdíjas infláció, és elemzők szerint bár novemberben egy váratlanul alacsony adat a trend megakadását jelzi, az árfolyamatokat jobban megragadó maginfláció alakulása mégis arra utal, hogy a következő hónapokban ismét lendületesebben emelkedhetnek az árak, tartósan a 3 százalék fölötti tartományban tartva a nyugdíjas inflációt.

Ez pedig a jövő évi 2,7 százalékos nyugdíjemelés szempontjából vet fel kérdéseket. A kormány részéről Gulyás Gergely miniszter portálunk érdeklődésére a korábbi Kormányinfókon kifejtette, hogy a kormány nem kíván változtatni az emelés mértékén, de amennyiben az infláció miatt ez szükségessé válik, akkor lépni fognak, korrigálják a nyugdíjakat.

A statisztikai hivatal jelentése szerint egyébként az idősek fogyasztói kosarában nagyobb súllyal szereplő élelmiszerek 4,5 százalékkal drágultak egy év alatt novemberben, ezen belül az idényáras élelmiszerek - burgonya, friss zöldség, gyümölcs - 19,6 százalékkal.