2p

Az maradt 0,6 százalék. A Monetáris Tanács döntésének okairól a 15 órakor megjelenő közleményből tudhatunk meg többet.

A 0,6 százalékos jegybanki alapkamat mellett az utoljára júliusban módosított többi kondícióhoz sem nyúlt a Monetáris Tanács. Így az egy napra a kereskedelmi bankok által a Magyar Nemzeti Banknál (MNB) elhelyezett betétek kamata is negatív, -0,05 százalék maradt, az egynapos és egyhetes, fedezett hiteleké pedig 1,85 százalékos.

Minden változatlan. Fotó: MTI
Minden változatlan. Fotó: MTI

A jegybanki alapkamat változatlanul hagyása nem számít meglepetésnek, mint ahogy az sem, hogy a nemkonvencionális eszköztár sem módosult. A kamadöntés előtti várakozásokkal bővebben ebben a cikkünkben foglalkoztunk.

Az utóbbi hetekben erős formát futó - az euróval szemben egészen a 355-ös szintig dráguló - forint ma, a kamatdöntésig nagyot zuhant. Míg reggel egy euró még 359 forintot ért, addig fél 12-kor már csaknem 362-őt, s bár azt követően pozitívan korrigált, 14 óra előtt ismét a 362-es szint körül cirkulált. Ez azonban inkább annak köszönhető, hogy Orbán Viktor bejelentette, megvétózza az uniós büdzsét és a helyreállítási alapot. 

Új tagja lesz a Monetáris Tanácsnak, miután az Országgyűlés gazdasági bizottsága keddi ülésén elfogadta Gottfried Péter jelölését 10 igen és 1 tartózkodó szavazattal. Bánki Erik, a bizottság fideszes elnöke ismertette: a Monetáris Tanácsba az Országgyűlés felhatalmazása alapján a gazdasági bizottság jelölhet tagokat. A tanács egyik tagja, Báger Gusztáv 2020. december 31-ével lemondott a mandátumáról, ezért kell 2021. január elsejétől új tagot delegálni a testületbe. Báger Gusztáv 2015. július 6. óta a tanács tagja.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!