<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Vasárnap is folytatódtak a heves harcok Ukrajnában. Összefoglaló az elmúlt órák háborús eseményeiről.

Zelenszkij kész a tárgyalásra

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap a CNN amerikai hírtelevíziónak adott interjújában ismételten kifejezte készségét a közvetlen egyeztetésekre Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Volodimir Zelenszkij tárgyalni szeretne Vlagyimir Putyinnal. Fotó: DepositphotosVolodimir Zelenszkij tárgyalni szeretne Vlagyimir Putyinnal. Fotó: Depositphotos

„Készen állok a tárgyalásokra. Már az utóbbi két évben is készen álltam és úgy gondolom, hogy tárgyalások nélkül nem vethetünk véget a háborúnak" – idézi Zelenszkijt az MTI. Ugyanakkor határozottan elutasított bizonyos engedményeket, így a többi között a kelet-ukrajnai donyecki és luhanszki szeparatista régiók függetlenségének elismerését.

Menekülők a humanitárius folyosókon

Irina Verascsuk ukrán miniszterelnök-helyettes vasárnap esti videóüzenetében közölte, hogy a nap folyamán több mint 7295 civil tudta elhagyni a harci övezeteket a tervezett hétből mindössze négy működő humanitárius folyosón keresztül. Hozzátette, hogy az ukrán kormány hétfőn mintegy ötven buszt tervez Mariupolba küldeni a polgári lakosság kimenekítését szolgáló erőfeszítések támogatására.

Ukrán veszteségek

 Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerint az orosz hadsereg elérte Nikolszke helység vonalát, és a donyecki „népköztársaság" egységeivel együtt három oldalról blokád alá vették Szolodke (Szladkoje) falut. Elmondása szerint a „nacionalisták" mintegy 60 fegyverest, két harckocsit, három páncélozott harcjárművet, hat tüzérségi ágyút és aknavetőt veszítettek el.

Százezreket evakuáltak

Mihail Mizincev vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős tárcaközi koordinációs parancsnokság és az orosz Nemzeti Védelmi Irányítási Központ vezetője közölte, az elmúlt 24 órában 16 434 embert, köztük 2389 gyermeket evakuáltak Oroszországba Ukrajna, valamint a donyecki és luhanszki „népköztársaság" veszélyeztetett területeiről a kijevi hatóságok közreműködése nélkül. A háború kezdete óta összesen 330 686 embert, köztük 68 983 gyermeket evakuáltak. Mizincev szerint az orosz hadsereg adatbázisa 2 716 436 olyan embert tart számom 2095 ukrajnai településről, aki Oroszországba kíván távozni.

Leváltották a személyzet felét

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) vasárnap ismertette, hogy sikerült leváltani a csernobili nukleáris hulladéktárolókat üzemeltető személyzet felét ukrán szakemberekkel. Az atomerőmű február végén került orosz csapatok kezére, azóta nem váltották le a 211 fős műszaki stábot, amely szellemi és fizikai kimerültség miatt már nem tudta ellátni biztonságosan feladatát. Rafael Grossi, a NAÜ igazgatója közleményében reményét fejezte ki, hogy a február vége óta szolgálatban lévő műszak másik felét is hamarosan lecserélhetik

Újabb vagyonokat zároltak

Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter vasárnap jelentette be, hogy Párizs a Vlagyimir Putyin orosz elnök környezetéhez tartozó orosz oligarchák ellen hozott nyugati szankciók keretében mintegy 850 millió euró vagyont zárolt. A tárcavezető szerint ebből 539 millió euró ingatlan, 150 millió euró francia magánbankoknál vezetett bankszámlákon lévő pénz és két jacht, összesen szintén 150 millió euró értékben.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.