<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Az Energoatom, az ukrán állami atomipari cég arra figyelmeztetett, radioaktív anyagok kerülhetnek a levegőbe.

A The Guardian szerint a szél átsodorhatja Európa más régióiba, Ukrajnán kívül Belaruszba és Oroszországba is.

Az orosz csapatok által megszállt erőmű összeköttetésének javítására és áramellátásának helyreállítására irányuló munkálatok nem voltak lehetségesek, mert harcok folynak – áll a közleményben.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerint a csernobili atomerőmű tartalék dízelgenerátorai 48 órás kapacitással rendelkeznek. Ezt követően leállnak a kiégett nukleáris fűtőelemek tárolójának hűtőrendszerei, ami nukleáris szivárgással járhat.

Az ukrán hatóságok közlése szerint nem tudják mérni a radioaktív sugárzás szintjét az egykori csernobili atomerőműnél azóta, hogy azt az orosz hadsereg vonta ellenőrzése alá, de fennáll a veszélye annak, hogy radioaktív anyag kerül a környezetbe, mert az erőmű energiaellátása megszűnt, így nem tudják hűteni a kiégett nukleáris fűtőanyagot – írja az MTI.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Nem tudnak semmit

Herman Haluscsenko ukrán energiaügyi miniszter szerdai nyilatkozatában arról is beszélt, hogy a zaporizzsjai atomerőműnél fennálló helyzetről sem tudnak semmit, mert az is az orosz hadsereg ellenőrzése alatt áll, 400 orosz katona táborozik ott.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kedden közölte, hogy a csernobili volt atomerőmű egyre inkább elszigetelődik a külvilágtól az orosz hadsereg ellenőrzése alatt. A létesítmény mintegy 210 technikusa és helyi biztonsági személyzete csaknem két hete folyamatosan szolgálatban van, mert az orosz irányítás alatt nem történt műszakváltás. Van vizük és élelmük, de a helyzetük egyre romlik. Ráadásul a NAÜ már nincs kapcsolatban a létesítmény megfigyelő berendezéseivel, amelyek biztosítják, hogy minden nukleáris anyag a helyén maradjon. Csernobilban, az 1986-os, a világot megrázó leolvadás helyszínén még mindig tárolnak radioaktív hulladékot.

Közvetlenül nincs ok a pánikra

Egy később közzétett közleményében az IAEA azonban úgy fogalmazott, hogy az áramkimaradásnak nincs kritikus hatása az atombiztonságra. Mint írták, a csernobili atomerőműben a kiégett fűtőelemek tárolómedencéjének hőterhelés-bírása és a hűtővíz mennyisége elegendő a hatékony hőelvezetéshez, elektromos ellátás nélkül.