3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Múltkor a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezte, most pedig a Pedagógusok Szakszervezete jelezte igényét, hogy minél előbb oltsák be az oktatásban dolgozókat. Ez utóbbi nyílt levélben kéri erre az érintett két minisztert.

Március 6-án a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) tette közzé a kormánynak intézett nyílt levelét, most a másik pedagógus szakszervezet  írt nyílt levelet két miniszternek.

A Pedagógusok Szakszervezete nyílt levelére vár válaszokat. Fotó: Depositphotos
A Pedagógusok Szakszervezete nyílt levelére vár válaszokat. Fotó: Depositphotos

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) közleménye szerint cserben hagyva érzik magukat az oktatásban dolgozók, ezért egyértelmű, azonnali válaszokat vár Kásler Miklóstól, az Emberi Erőforrások miniszterétől, és Palkovics Lászlótól, az innovációs és technológiai minisztertől három fontos kérdésre, melyek a következők:

  • Hajlandó a kormány azonnal beoltani az oltást kérő pedagógusokat, oktatókat, oktatásban dolgozókat?
  • Hajlandó a kormány most kifizetni az egyszeri 100 ezer forintos kompenzációt az otthon végzett digitális oktatásért?
  • Hajlandó a kormány a 14 éven aluli gyermek egyik szülője otthon maradásának ösztönzésére 100 százalékos táppénzt fizetni?

Mint nyílt levelükben írják, hogy ha a kormány valóban visszaengedi a gyerekeket, tanulókat április elején, elengedhetetlen a köznevelésben, szakképzésben dolgozók azonnali oltása. A PSZ-nek tudomása van olyan óvodáról, ahol a héten több tucat szülő igényelt gyermekfelügyeletet. Ha gyermekfelügyeletre kötelezik az intézményeket, a tegnap beadott oltás is megkésett! A PSZ hiába kérte, hogy a szülők otthon maradásának ösztönzésére fizessenek 100 százalékos táppénzt, miután ez nem történt meg, sok intézmény kénytelen nyitva tartani, miközben hivatalos zárásról döntött a kormány.

Azonban a gyermekfelügyeletből is haza lehet vinni a pedagógusokat, szülőket, hozzátartozókat megfertőző vírust! - hívják fel figyelmet a nyílt levélben.

A két pedagógus szakszervezet kérései egyébként abszolút összecsengenek, de ami mindkettőjüknek a legfontosabb: oltsák be végre azokat, akik igényt tartanak a vakcinára. Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár szerint erre a pedagógusok 26 százaléka lenne hajlandó, míg a PDSZ kifejezetten erre készített felméréséből az derül ki, hogy az oktatásban dolgozók oltási hajlandósága jóvall magasabb, 84 százalék. 

A PDSZ szerint az alacsony, 26 százalékos mérés akkor történhetett, amikor a lakosság még 20 százaléka sem regisztrált a kormányzati Vírusinfó-portálon – így ennek az értéknek ma már logikusan magasabbnak kellene lennie. A PDSZ azt is aggályosnak tartja, hogy mindezt azzal magyarázták, hogy adatbázisok összefésülésével jött ki ez az eredmény, ami azért is érdekes, mert a regisztrációkor nem kell beírni az oltást kérvényező foglalkozását.

A két szám eltérésére vonatkozó kérdéseinket több nappal ezelőtt elküldtük az Oktatási Hivatralnak, de nem kaptunk rá választ. Amint megérkezik, frissítjük cikkünket. 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!