Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Kollár Dóra Kollár Dóra

Kifejezetten hosszúra nyúlt az operatív törzs mai tájékoztatója, ahol Müller Cecília és Kiss Róbert mellett Maruzsa Zoltán államtitkár is beszélt.

Az operatív törzs mai tájékoztatóján Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár elmondta, hogy a téli szünet alatt fertőtlenítettek az oktási intézményekben. A tanárok és iskolai dolgozók számára elérhető január eleji tesztelési lehetőségen viszonylag alacsony volt az érdeklődés, nagyjából 21 ezer pedagógus vette igénybe a tesztet, köztük 209 fertőzöttet találtak.

Marad a digitális tanrend a középiskolákban

Az államtitkár úgy fogalmazott, hogy komoly utánajárás és elemzés után, a nemzetközi járványhelyzetet és az óvatosságot szem előtt tartva azt javasolta az operatív törzs a kormánynak, hogy január 11. után is hosszabbítsa meg a digitális munkarendet a középiskolákban. Maruzsa Zoltán hozzátette, hogy erről és a más járványügyi intézkedésekkel kapcsolatos döntésekről holnap derülnek ki a részletek.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár (Forrás: Youtube/M1)
Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár (Forrás: Youtube/M1)

Az oktatási intézmények dolgozói közül is elsőként a 60 év felettiek, majd a veszélyeztetett csoportba tartozók kapják meg a vakcinát, de az államtitkár minden pedagógustól azt kérte, hogy regisztráljanak a vakcinainfo.gov.hu oldalon.

Az országos tisztifőorvos ezúttal is a reggel óta már ismert statisztikák elismétlésével kezdte tájékoztatóját:

az elmúlt 24 órában 3068 újabb magyarnál mutatták ki a fertőzést, míg 127 beteg elhunyt. Az aktív fertőzöttek száma 144 970 fő. A gyógyultak számát technikai okok miatt ma nem tették közzé.

A pandémia jelenleg is zajlik, mind nemzetközi, mind hazai szinten, így fontos az intézkedések további betartása.

A járvány nem ért véget annak ellenére sem, hogy az elmúlt napokban és hetekben új eszközök állnak rendelkezésre a járványvédelemben, így a higiéniás szabályok betartása továbbra is fontos.

Zajlik az egészségügyi dolgozók oltása, az intenzíven és a sürgősségi osztályokon dolgozók már mind megkapták az oltást, most a más osztályokon dolgozók vakcinálása zajlik. A 25 oltópont mellett már városi kórházakban is zajlik az oltás, ezután lépnek majd be a körbe a szakellátók és a háziorvosi rendszer is, ha már lesz elegendő vakcinamennyiség – mondta Müller Cecília. Kiemelte,

szerda estig 31,5 ezer egészségügyi dolgozót már beoltottak.

Elkezdődtek az oltások az idősotthonokban, már négy nagyobb intézményben zajlik az oltóanyag beadása. Mind az ápoltak, mind a bentlakók, mind a személyzet körében nagy az érdeklődés az oltóanyag felvétele iránt, összesen 1226-an kérték a vakcinát. A tisztifőorvos szerint ez oltási tapasztalatgyűjtésre is jó, hiszen ilyen nagy volumenben még nem oltottak korábban Magyarországon, és ez a további szociális intézményekben is jól fog jönni.

Az Európai Gyógyszerügynökség zöld utat adott az amerikai Moderna gyógyszercég vakcinájának, ebből 80 millió jut összesen az EU-tagállamoknak – Magyarország 1,74 millió adagra számíthat. Müller Cecília úgy fogalmazott, hogy folyamatosan bővül a vakcina-ellátási lehetőség, így fokozatosan tudnak belépni a csoportok, amely egyre szélesebb körbe teszi majd lehetővé az oltakozást. A Moderna vakcinája a jövő héten érkezhet Magyarországra.

Lebukott egy ballószögi presszó

Kiss Róbert rendőr alezredes, az ügyeleti központ vezetőhelyettese ismertette az intézkedési statisztikákat is az elmúlt 24 órából:

  • a közterületi maszkviselés hiány miatt 173;
  • a tömegközlekedésen a maszkviselés hiánya miatt 17;
  • míg a boltokban és más intézményekben a maszkviselés hiánya miatt 17 esetben intézkedtek a rendőrök.

A kijárási korlátozások megsértése miatt 335 személy ellen kellett fellépni. A korlátozások bevezetése óta összesen 22 198-an alkalommal intézkedtek a rendőrök.

Az alezredes elmondta, hogy egy ballószögi presszóban a kiérkező rendőrök szeszesitalt fogyasztó vendégeket találtak, így a vendéglátóegységet a járványvédelmi intézkedések megsértése miatt hét napra bezárták.

Így alakultak a napi karanténszámok

Az elmúlt napon 3062 új házi karantént rendeltek el, így összesen 21 627-en vannak jelenleg ilyen korlátozás alatt.

A rendőrség 10 100 karanténellenőrzést végzett, az alkalmazáson keresztül 2618-an kommunikálnak a hatósággal.

Kérdések

  • Újságíró kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta, hogy minden háziorvos adhat be vakcinát, mivel Magyarországon ennek régi hagyománya van, a háziorvosok mindig is oltottak – nemcsak a kötelező oltások esetében. A rendelők megfelelően felszereltek ehhez, rendelkeznek a szükség eszközökkel, és az esetleg mellékhatások kezelésére is fel vannak készülve.
  • A maszkhasználatra közterületen szükség van, mivel a járvány továbbra is zajlik, ezért az intézkedések további fenntartása indokolt.
  • Egy ampullában öt fő részére elegendő vakcina van, pont azért hívják az oltakozni kívánókat időpontra, és terveznek előzetesen, hogy a nap végén ne maradhasson meg megnyitott ampulla.
  • A mutáns koronavírus továbbra sem jelent meg Magyarországon, a tegnapi napon ezt nem mutatták ki. A környező országokban már megjelent, itthon még nem mutatták ki.
  • A Debreceni Egyetem és az Nemzeti Népegészségügyi Központ közösen fejleszti a magyar vakcinát, ennek az elve az influenzaoltáshoz lesz hasonló, inaktivált, elölt vírust tartalmaz. Jelenleg az élő vírus ártalmatlanításánál tartanak, ez egy bonyolult folyamat. Müller Cecília bizakodó, reménykedik benne, hogy fél-egy éven belül már gyártható lesz a hazai oltóanyag.
  • Magyarország nem tervezi azt, hogy a Pfizer-féle oltás két adagja közt előírt időszakot elnyújtsa, mivel csak a gyártói utasítások betartásával garantálható az immunizáció.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.