3p

Földbe áll a magyar gazdaság? Okozhat földrengést az amerikai elnökválasztás? Mire lesz elég a kormány akcióterve?
Online Klasszis Klub élőben Pogátsa Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a közgazdász-szociológustól!

2024. október 31. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nemcsak az uniós elnökségre és a sakkolimpiára, hanem a Tranzit fesztiválra, sőt főzőversenyre is jutott a kiemelt rendezvények lebonyolítására szánt költségvetési tízmilliárdokból.

Huszonhárom részből álló keretmegállapodás keretében nettó 21,3 milliárd forintnyi rendezvényszervezési megbízásokat kapott Balásy Gyula Lounge Event Kft.-je a Nemzeti Kommunikációs Hivataltól 2024. III. negyedévében. A keretöszegek 70 százalékára vállaltak lehívást, ezek az összegek biztosan Balásy cégeinél csengenek, emellett van egy 30 százalékos opciós keret, ha esetleg nem lenne elég a mozgástér. 

Az ügyészség tavasszal nyomozást indított hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt Balásy Gyula egyes, túlárazottnak tűnő szerződései miatt. A kormányzat kedvenc plakátosa azóta több mint 100 milliárd forintnyi megbízást kapott, ezt az Mfor számolte össze:

A mostani, III. negyedéves elszámolásban a legnagyobb tétel az uniós elnökség ellátásával kapcsolatos rendezvényszervezési és kommunikációs ügynökségi szolgáltatások ötödik üteméért kiszámlázható 15 milliárd 54 millió forint plusz áfa összegű díj, ennek 30 százalékos, opciós kerete nettó 4,5 milliárd forint.

Balásy Gyula cégei töretlenül kapják az állami megbízásokat
Balásy Gyula cégei töretlenül kapják az állami megbízásokat
Fotó: YouTube

A második és harmadik legborsosabb összeg két kiemelt nemzetközi sportrendezvényhez kapcsolódik: a sakkolimpia megrendezésének negyedik üteme, melynek keretösszegeke csaknem nettó 1,9 milliárd forint, illetve a női kézilabda Európa-bajnokság költségeire nettó 1,7 milliárd forintos keretmegbízást kötöttek.

Szintén jelentős összegben, két részletben összesen csaknem nettó 470 millió forintos munkát jelentett Balásy Gyula cégének a négyesfogathajtó világbajnokság rendezvényszervezési és kommunikációs feladataiak ellátása, természetesen a 30 százalékos opciós résszel. 

Zsíros összeghez jutott Balásy Gyula cége a Tranzit fesztiválon keresztül is, az ezt szervező, Fidesz-közeli Kommentár Alapítvány rendezvényszervezési feladataira 193 millió forint plusz áfa keretösszegű szerződést kötöttek.

Jóléti intézkedésekre is jutott ebből a pénzből. Így például a Digitális Kormányzati Ügynökség nyári táboroztatásának szervezésére nettó 10 millió, a Magyar Közút családi napjára nettó 100 millió, a Nemzeti Infokommunikációs Zrt. XV. főzőversenyére pedig nettó 19 millió forintért kötöttek szerződést, bár valljuk be, ezek a számok eltörpülnek a többi, kilenc és tíz számjegyű összegek mellett.

Csak ez, a III. negyedévre elszámolt 21,3 milliárd forint

csaknem felét, 46 százalékát teszi ki a 2024-es büdzsében a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda kiemelt nemzetközi sportesemények és egyéb kiemelt állami rendezvények lebonyolítása költségvetési során tervezett 46,6 milliárd forintnak.

A 2023-as zárszámadási törvényjavaslat boncolgatása során már megírtuk, a tavalyi évben ilyen jogcímen 60,6 milliárd forint elköltését tervezte a Rogán-tárca, de végül ezek a kiadások 96,1 milliárd forintra rúgtak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!