4p

Lapunk értesülését megerősítik a hivatalos cégiratokban már az idén bekövetkezett változások.

Bártfai Béla – aki az első Orbán-kormány kancelláriaminisztere, államtitkára volt – valamennyi céges és a Corvinus egyetemet birtokló alapítványi tisztségénél hatályos lakcíme idéntől megváltozott: a II. kerület, Labanc utca 15. szám helyett az I. kerület, Bécsi kapu tér 7. szám szerepel.

Ebben, a budai Várban lévő lakásban bérel lakást Bártfai Béla. Fotó: a szerző
Ebben, a budai Várban lévő lakásban bérel lakást Bártfai Béla. Fotó: a szerző

Mivel ez az ingatlan nem szerepelt Bártfai Béla felesége, Bártfai-Mager Andrea 2019-es évről szóló, idén januárban leadott vagyonnyilatkozatában, megkérdeztük a miniszter asszonyt, mi ennek az oka? Esetleg az, hogy a házaspár már 2020-ban vette a Várban lévő ingatlant, vagy abban csak Bártfai Béla lett a tulajdonos, esetleg bérlői a lakásnak?

„Miniszter Asszony vagyonnyilatkozata minden tulajdonában álló ingatlant tartalmaz” – válaszolta lapunk érdeklődésére írásban Bártfai-Mager Andrea sajtóosztálya. Ami arra utal, hogy ő jelenleg sem tulajdonosa a lakásnak.

Bártfai Béla neve azonban ott szerepel a Bécsi kapu tér 7. szám alatti ingatlan kaputelefonjának listáján, a hat lakó közül az ő neve az egyetlen, amely láthatóan később került fel arra.

Az épület báró Hatvany Lajos író, kritikus, irodalomtörténész palotájaként a magyar irodalmi élet egyik központja volt az 1930-as években, ahol megfordult többek között Babits Mihály, Bartók Béla, Ignotus, József Attila, Karinthy Frigyes, Kodolányi János, Kosztolányi Dezső, Márai Sándor, Ottlik Géza, Szomory Dezső, Tamási Áron, Thomas Mann, Tóth Árpád és Weöres Sándor.

Ma a patinás épület önkormányzati tulajdonban van. Márpedig a Budai Várban manapság mozgalmas az önkormányzati lakáspiac - azóta, hogy az addigi fideszes polgármestert, Nagy Gábor Tamást a tavaly októberi önkormányzati választásokon legyőzte V. Naszályi Márta. A Párbeszéd képviselője ugyanis a hivatalba lépését követően kilátásba helyezte, hogy felülvizsgálják a budai várban található önkormányzati lakások bérleti díjait, s megemelhetik azokat. Így például növelnék Palkovics László innovációs és technológiai miniszter 66 négyzetméterért fizetett mindössze havi 55 ezer, míg Bayer Zsolt kormánypárti publicista 48 négyzetméteres bérleményéért leszurkolt alig 32 ezer forintos díját.

Bártfai Béla bérleti díját viszont már az új polgármester állapította meg – értesült lapunk megbízható forrásból.

Az, hogy nemcsak elköltözött, hanem ki is jelentkezett addigi lakcíméről, arra utal, hogy elválnak az útjaik Bártfai-Mager Andreával. Erre lehet következtetni abból is, hogy míg a miniszter asszony az előző két – 2017-es és 2018-as – vagyonnyilatkozatában még nem töltötte ki azt a rubrikát, hogy mennyi a közös tulajdon esetén a tulajdoni hányadának a mértéke, addig a 2019-esben már 2/3-os arányt szerepeltetett.

Bártfai Béla 2018 augusztusától a TIGÁZ Zrt. felügyelőbizottságának tagja. Emellett az MMBF Földgáztároló Zrt. igazgatósági tagja, amely cég tavaly nyárig az MFB 51 és a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) 49 százalékos tulajdonában volt, utóbbinak Bártfai a vezérigazgatója. Ma már viszont teljes egészében tulajdonos, miután az MSZKSZ kivásárolta az MFB-t, közel 20 milliárd forintért.

Az MSZKSZ egyébként két hete, február 5-án Hexum Holding Zrt. néven egy új céget alapított, 70 millió forintos alaptőkével, ennek is Bártfai a vezérigazgatója. Emellett az Opal Szolgáltató Zrt.-ben és a Terméktároló Zrt.-ben is igazgatósági tag. Továbbá a Corvinus Egyetemet tulajdonló Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány felügyelőbizottságának elnöke. Valamennyi tisztségénél már az új lakcíme szerepel.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!