<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Fokozódik a feszültség az ukrán-orosz határon.

Az Egyesült Államok Kijev elhagyására utasította az ukrán fővárosban lévő amerikai nagykövetség több tagját a fokozódó háborús veszély miatt - jelentette a bbc.com. A másodvonalbeliekről és a kiszolgáló személyzet egy részéről van szó.

A konzuli szolgáltatásokat vasárnaptól felfüggesztik, de egy kis munkatársi csapat a helyén marad a nyugat-ukajnai Lviv (Lemberg) városában, hogy megmaradjon az USA konzuli szintű jelenléte az országban - közölte a külügyminisztérium. A lvivi képviselet sürgős ügyekben még tud intézkedni.

Ugyancsak a brit közszolgálati portál közölte, hogy az Egyesült Kiályság kijevi nagykövete, Melinda Simmons egy Twitter-üzenetben jelezte: ő és egy maroknyi diplomata csapat, a legfontosabb képviselők Kijevben maradnak. Teszik ezt annak ellenére, hogy a londoni kormány a brit állampolgárokat felszólította a távozásra.

Németország közben felszólította állampolgárait, hogy sürgősen hagyják el Ukrajnát. Korában hasonlóan cselekedett több más nyugati ország, köztük Norvégia és Hollandia. A Donyeckben lévő német főkonzulátust átmenetileg bezárták. A holland kormány szombaton bejelentette, hogy csak egy minimális személyzet marad a kijevi nagykövetségen.

Időközben az orosz külügyminisztérium is lépett. A bbc.com szerint "optimalizálják" az ukrajnai diplomáciai képviselet méretét. Valójában nyilvánvalóan csökkentették és tovább csökkentik, ha ezt szükségesnek látják. Az egyik moszkvai külügyi szóvivő szerint Ukrajna vagy más érdekelt ország provokációjától tartva döntöttek így.

Az orosz külügyminisztérium friss álláspontja szerint a nyugat szítja a feszültséget és megtévesztő információkat közöl. Azt is írták, hogy nem fogadják el az orosz követelésekre adott nyugati válaszokat. A cnn.com tudósítása szerint Moszkva szerint a nyugatiak "saját készülő agressziójukról" akarják ezzel elterelni a figyelmet. A portál hozzáfűzte: az ukrán kormány nagy erőfeszítésekkel készíti elő egyes ukrajnai települések kiürítését.

Eddig az alábbi országok szólították fel állampolgáraikat, hogy süergősen hagyjáék el Ukrajnát:

 • Egyesült Államok
 • Nagy-Britannia
 • Németország
 • Hollandia
 • Norvégia
 • Litvánia
 • Jordánia
 • Szaúd-Arábia 
 • Kuvait
 • Egyesült Arab Emirátusok
 • Izrael

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.