4p

Biden, Macron és Putyin ugyan telefonon fog tárgyalni, de az amerikai hírszerzési adatok szerint a következő 50-60 órán belül bármikor elindulhatnak az orosz csapatok Ukrajna felé.

"Oroszország bármelyik pillanatban lerohanhatja Ukrajnát, ezért az amerikai állampolgároknak azonnal el kell hagyniuk az országot" - kezdte szombat reggeli tudósítását a bbc.com. A Fehér Ház szerint a behatolás a légierő bombázásával kezdődhet, így a menekülés sokkal nehezebb lesz bárkinek is.

A pontos dátum természetesen titkos, de előforduhat, hogy már szombaton megindulnak az orosz csapatok. Az általában jól értesült Der Speigel német hírmagazin szerint február 16., vagyis szerda lesz a támadás napja, legalábbis az amerikai kormány helyzetértékelése szerint, amelyet pénteken megosztott európai szövetségeseivel.

Putyin ilyen T–72B3 harckocsikat is bevethet (Fotó: MTI/AP)
Putyin ilyen T–72B3 harckocsikat is bevethet (Fotó: MTI/AP)

Nincs kizárva, hogy hiába tárgyal telefonon Joe Biden és Vlagyimir Putyin szombaton, mint azt kérte az amerikai fél, az oroszok mégis megindulnak, akár Orbán Viktor kormányfő délután három órakor kezdődő évértékelő beszéde alatt. Egyébként Emmanuel Macron is felhívja az orosz elnököt a nap folyamán. Moszkva ismételten tagadta, hogy támadni készülne, ugyanakkor egy 100 ezer fős hadsereget már felvonultatott az orosz-ukrán határ túloldalán.

Az amerikai figyelemztetésen kívül más országok is Ukrajna sürgős elhagyására szólították fel saját állampolgáraikat. Eddig így tett Nagy-Britannia, Ausztrália, Kanada, Norvégia és Hollandia is. Az izraeli külügyminisztérium bejelentette, hogy elszállítják Ukrajnából a kijevi diplomatáikat és a követségi dolgozók családtagjait. Emellett Jeruzsálem felszólította az izraeli állampolgárokat, hogy tartózkodjanak az Ukrajnába utazástól, és fontolják meg az országban maradásukat. A magyar kormány egyelőre nem kérte az Ukrajnában lévő magyar állampolgárokat a távozásra.

Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka a héten Washingtonban tárgyalt Mark Milley tábornokkal, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökével. Az MTI szerint fontosnak ítélik, hogy a feszültség csökkenjen.

"Az Egyesült Államoknak is vannak saját hírszerzési információi, ahogy nekünk is, de egy dolgot nem szabad elfelejteni: mi itt élünk, Ukrajna a mi szomszédunk, az Egyesült Államok pedig az óceán másik oldalán van" - fogalmazott.

A parancsnok hozzátette: a jelenlegi helyzetet a Magyar Honvédség képes kezelni, és egyelőre minden más eshetőségre csak cselekvési tervek léteznek. Ez azt jelenti, hogy a Magyar Honvédség felkészül a lehetséges cselekvési változatokra.

Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadó kijelentette: az orosz haderő teljesen felkészült és képes egy hatalmas hadmozdulatra. Megerősítette: Washingtonban nem tudják, hogy Putyin meghozta-e már a végső döntést a támadásról, de az biztos, hogy Moszkva ürügyet keres a támadáshoz.

Antony Blinken külügyminiszter szerint az orosz hadosztályok felvonultatása azt jelzi, hogy bármikor elindulhatnak Ukrajna felé, akár még a pekingi téli olimpia idején, vagyis február 20-ig bezárólag. Így nem zárható ki, hogy akár már szombaton támadást vezényelnek nekik.

Pénteken Biden elnök több NATO-tagállam vezetőjével egy videokonferencián egyeztetett a közös lépésekről.

Az amerikai közszolgálati televízió (PBS) röviddel Sullivan tájékoztatója előtt azt közölte, hogy nyugati tisztviselőktől származó információk szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök úgy döntött: megtámadja Ukrajnát, és ezt a döntést közölték az orosz katonai vezetőkkel is. 

A Biden-adminisztráció illetékesei hetek óta kongatják a vészharangot egy esetleges Ukrajna elleni orosz invázióval kapcsolatban, miután Moszkva jelentős mennyiségű katonát és hadi felszerelést vonultatott fel a két ország határán. Az amerikai kormány több tagja is ígéretet tett arra, hogy súlyos gazdasági szankciókat vetnek ki Oroszországra, ha megtámadja Ukrajnát.

A nemzetbiztonsági tanácsadó azt mondta, hogy Bidennek nem áll szándékában amerikai csapatokat küldeni Ukrajnába, hogy egy mentőakció keretében segítsék a még az országban tartózkodó amerikaiak távozását.

"Ha valaki marad, az kockázatot vállal, és nincs garancia arra, hogy lesz később lehetőség a távozásra" - fogalmazott.

Sullivan szerint egy orosz támadás valószínűleg légi bombázásokkal és rakétacsapásokkal kezdődne, amelyek során civilek is életüket veszítenék. Szerinte "reális a lehetősége annak, hogy (az orosz katonai akció során) jelentős mennyiségű területet foglalnának el Ukrajnában", beleértve akár a fővárost, Kijevet is.
 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!