<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mind augusztushoz, mind az előző év szeptemberéhez képest bővül az ipari termelés. Örvendetes volt, hogy a járműipar is bővült a tavaszi összeomlás után. A gond az, hogy a járvány második hulláma biztosan megakasztotta ezeket a folyamatokat.

Ahhoz képest, hogy április és július között mit mutatott az ipari termelés, a szeptemberi számok nagyon jól alakultak. Hiszen hosszú idő után egyértelmű bővülést láthattunk. A KSH jelentése szerint 2020 szeptemberében az ipari termelés volumene 2,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit a nyers adatok szerint. Az előző hónaphoz képest a bővülés 2,3 százalékos volt a szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján. A helyzet normalizálódását jelzi az is, hogy áprilishoz képest pedig 61 százalékkal nőtt a kibocsátás volumene.

A magyar exportgépezet is beindult, hiszen ipari export volumene 3,8 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál.

Gyorsított az járműgyártás

A bővülésben a legnagyobb szerepet a járműgyártás képviselte, igaz az ágazat az idei évben eddig jócskán visszafogta a magyar ipart. Ezúttal viszont fordult a kocka, hiszen a feldolgozóipari termelés 32 százalékát képviselő iparág volumene 7,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A közúti gépjármű gyártásának volumene 5,8, a közúti jármű alkatrészeinek gyártásáé 8,8 százalékkal nőtt.

Az autógyártás után a második legnagyobb súlyú ágazat, a feldolgozóipari termelés 14 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 6,0 százalékkal emelkedett. A képzeletbeli dobogó harmadik fokán álló élelmiszeripar 2,1 százalékkal nőtt.

Az ipari termelés három régióban csökkent az előző év azonos időszakához képest, a legnagyobb mértékben, 8,0 százalékkal Budapesten. A legnagyobb volumenbővülés Észak-Alföldön (14,6 százalék) volt, a többiben 2,5 és 9,7 százalék közötti növekedést mértünk.

Biztató folyamatokat törhetnek meg az újabb korlátozások

A kedvező múltbeli folyamatok mellett az is bizakodásra adhatott okot, hogy a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 8,2 százalékkal nagyobb volt a 2019 szeptemberinél. Az új belföldi rendelések 7,0, az új exportrendelések 8,4 százalékkal emelkedtek. Az összes rendelésállomány szeptember végén 6,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Mindez tehát azt mutatta, hogy a magyar ipar túljutott a válságon. Emiatt várakozásaink szerint az októberi számok további bővülést mutathatnak.

Rosszkor jöttek az újabb korlátozások (Illusztráció - Fotó: EPA/FILIP SINGER) Rosszkor jöttek az újabb korlátozások (Illusztráció - Fotó: EPA/FILIP SINGER)

Ugyanakkor az október végén, november elején Európa-szerte bevezetett újabb korlátozások könnyen lehet, hogy ismét törést hoznak. Ugyan a magyar kormány az ipari termelést és az ott folyó munkavégzést „megkímélte”, így a kibocsátási, kínálati oldal csak minimálisan sérülhetett, ám a kereslet könnyen lehet, hogy így is érzékelhetően gyengült.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.