3p

Vállalkozásaik révén a hazai napelempiacról ismert Lugos Roland, a Megyeri út korábbi sztárcsatára, Kovács Zoltán, illetve a taszári reptér privatizációjában felbukkant Cseke István egy gyanús hátterű bolgár üzletemberrel alapítottak közös kft.-t.

Balkán Green Development Kft. néven alapított új vállalkozást az Optimum Solar nevű napelemes cég tulajdonosához, Lugos Rolandhoz köthető Seedconsulting Kft., az ugyancsak a hozzá közelálló MRI Solar Kft., a Kovács Zoltán korábbi újpesti sztárcsatár és felesége tulajdonában álló Ko-Bo Invest Kft., a taszári reptér megvásárlására korábban kijelölt SGF Silu Global Fund Zrt. egyik alapítója, Cseke István Pannon-Balkan Solar Kft. nevű vállalkozása (a kormányhatározatot azóta visszavonták, a légibázist most már 2,6 milliárd forintos kikiáltási áron kívánják árverésre bocsátani), valamint a szófiai bejegyzésű Splendid Spa Ltd. nevű cég.

Az interneten elérhető cégbírósági iratokból az nem derül ki, hogy a december 19-én alapított, február 7-én bejegyzett, 5 millió forint jegyzett tőkéjű Balkán Green Development Kft. tulajdonosai a törzstőkéből milyen arányban részesülnek, de az sokat elárul, hogy

az új kft. székhelye Lugos cégbirodalmának, például az NwPst Investment Kft.-nek bajai címével azonos.

Ugyancsak sokatmondó, hogy önálló cégjegyzési joggal rendelkezik a cégben a Seedconsulting egyik tulajdonosa, Kiss Gábor, valamint az MRI Solar többségi vagyonkezelő tulajdonosa vezetőjének felesége, Pusztai Gertrúd, akik mindketten Lugos emberei.

Amit biztosan kijelenthetünk, hogy a magyar cégjegyzékben nincs nyoma annak, az öt tulajdonos közül bárki is jelentős vagy többségi befolyással bírna a Balkán Green Developmentben.

Próbáltunk utánajárni, hogy a résztulajdonosként megjelenő bolgár cégről, a Splendid Spa Ltd.-ről mit lehet tudni. A bolgár cégnyilvántartás szerint a vállalkozás egyetlen tulajdonosa Plamen Ivanov Tyutyunkov. A Balkán Green Developmentben a bolgár vállalkozás kézbesítési megbízottja a Budapesten, azon belül Zuglóben élő Tyutyunkova Atanászka.

Plamen Ivanov Tyutyunkov (illetve Tyütyünkov) neve viszont szám szerint tizenhat magyarországi cégben bukkan fel, ezek azonban kivétel nélkül megszűntek (vegyesen, végelszámolással, felszámolással vagy kényszertörléssel). A férfi pedig, akinek a magyarországi címe megegyezett a kézbesítési megbízott zuglói címével,

2020 augusztusáig állt hazánkban cégvezetéstől eltiltás hatálya alatt.

Érdekesség, hogy Tyutyunkov a gyermek- és ifjúsági programok szponzoraként 2001-ben megkapta a Kerezsi Endre-díjat is az akkor épp Deutsch Tamás vezette egykori Ifjúsági és Sportminisztériumtól.

A 2012-ben alapított, 2015-ben Tyutyunkov tulajdonába és ügyvezetése alá került bolgár cég egyébként egy szófiai társasházba van bejegyezve. Az interneten elérhető adatok szerint 1 főt foglalkoztat, legutóbbi ismert, azaz 2019-es forgalma 123 ezer leva (akkori árfolyamon körülbelül 21 millió forint, profitja pedig 56 ezer leva (akkori árfolyamon körülbelül 9,5 millió forint) volt.

Lugos, Kovács és Cseke új üzleti partnere ebben a szófiai társasházban székel. Fotó: Google Street View
Lugos, Kovács és Cseke új üzleti partnere ebben a szófiai társasházban székel. Fotó: Google Street View

Tavaly nyáron úgy tűnt, az akkor Kovács Zoltán, valamint az egykor az ugyancsak a IV. kerületi csapatot erősítő hátvéd, Lőw Zsolt nevével is fémjelzett NwPst Investment Kft. lehet az a vevő, aki megvásárolja az Újpest FC-t annak belga tulajdonosától, Roderick Duchatelet-től.

Azóta a cégháló híreiben a jelenleg az NB I kilencedik helyén szerénykedő Megyeri úti focicsapat neve nem bukkant fel, annál többször utalnak jelek arra, az NwPst Lugos révén a napelempiacon kíván hódítani.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!